Vad kan man göra för att hålla brödet färskt längre? Med enkla knep kan du se till att du får njuta av den perfekta smaken mycket längre. Du behöver inga speciella föremål för att göra detta. Var bara uppmärksam på några saker.

Det finns förmodligen inget bättre än färskt, smakrikt bröd som är krispigt på utsidan och mjukt på insidan. Om det förvaras felaktigt kan det tyvärr bli gummiaktigt och smaklöst efter bara tio timmar. Vissa är uttorkade eller till och med mögliga. Hur kan detta förhindras?

Färskt bröd i några dagar? Välj dessa produkter

De produkter som används för att baka brödet, särskilt mjölsorten och naturligtvis förvaringen, avgör hur snabbt brödet blir otjänligt och vad som händer med det. Om du vill köpa ett långtidsförråd är det bäst att välja råg- och fullkornsmjölsprodukter samt surdegsbröd, så håller de sig goda i flera dagar. Dessutom bör du komma ihåg några enkla regler som förlänger denna period ännu längre.

Vad kan du göra för att förhindra att brödet möglar? Många människor gör detta misstag

Om du vill att ditt bröd ska hålla sig fräscht länge, inte torka ut och bli gammalt, ska du förvara det på en lämplig plats. En brödkorg är perfekt för detta, helst i trä eller bambu, men stål eller keramik fungerar lika bra. Hur packar du in brödet i den? Absolut inte i en plastpåse, som inte ger tillräckligt med luftcirkulation, så det möglar ofta.

Vad ska man göra istället? Detta är den bästa lösningen:

  • linnepåsar, särskilt för färskt och oskuret bröd
  • papperspåsar för frallor och spannmål
  • en bit folie, men endast som underlag för smort bröd, t.ex. bröd med smör

Glöm inte att placeringen av brödformen är lika viktig, så placera den på avstånd från värmekällor som ugn eller solljus. Tvätta också insidan regelbundet. Bara varmt vatten och lite vinäger.

Hur fryser man bröd på rätt sätt? Tänk på detta

Om du har köpt för mycket bröd är det bästa sättet att förvara överskottet att frysa in det direkt. Det är en bra idé att skära upp det i förväg och förvara det i plastpåsar så att det kan ätas snabbt efteråt. Håll bara ett öga på tidsgränsen, eftersom bröd inte bör ligga i frysen i mer än tre månader. När det gäller upptining, gör det i rumstemperatur eller i kylskåpet (linda in limpan i en handduk för att absorbera fukt), i en nypa i ugnen och aldrig i mikrovågsugnen.

Vad kan du göra för att hålla ditt bröd färskt längre? Använd grönsaker

Oavsett om du har en brödbakare eller inte är det en bra idé att förvara ditt bröd i en tygpåse. Dessutom kan du lägga en bit skalad potatis i den, vilket kommer att hålla den färsk längre. En kvist selleri kommer att göra detsamma. Se bara till att byta ut den varannan dag annars kommer den att mögla. Denna enkla metod kommer att förlänga färskheten på ditt bröd avsevärt.

Relaterade artiklar:

Det är det bästa du kan göra med mjöl. Bagerierna har det inte

Kan du äta vitt bröd när du bantar? Läkaren avslöjade patentet. ”Minska ditt GI två gånger”