Dill är värt att ha till hands. Många fryser in den, men den är godast färsk från den egna trädgården. Ibland vissnar dock växten och dör. Varför händer detta och vad kan man göra för att rädda den?

Dill passar bra i sallader, som strössel på potatis eller som smaksättare i soppor. Den kännetecknas av sina fjäderlika grenar och den karakteristiska doften är svår att förväxla med någon annan växt. Hur räddar man dill när den vissnar? Det visar sig att ett enkelt trick är allt som krävs. Allt du behöver är två produkter från ditt kök.

Varför vissnar dill? Du kan fixa det. Gör en hemlagad blandning och rädda din gröda

Den växer bäst på en solig men skyddad plats i mullrik, bördig och genomsläpplig jord. Den trivs bra med gurka, persilja och kålväxter, men selleri, paprika, morötter och lavendel blir ett dåligt sällskap. Den blommar i juli, men ibland måste man spara skörden istället för att skörda de doftande kvistarna. Vad ska man göra när dill torkar ut?

Ung dill faller ofta offer för bladlöss. Dessa skadedjur älskar den helt enkelt och är den vanligaste orsaken till att växten vissnar. Om du vill äta den får du inte använda kemiska sprayer och det är här huskurer kommer till undsättning. Det visar sig att denna lösning effektivt kan hantera bladlöss.

TIPS! För att förbereda en hemlagad spray behöver du 35 gram skalade lökar och fem liter vatten. Lägg lökarna i en kastrull, täck sedan med vatten och koka i 30 minuter. Efter denna tid ställer du blandningen åt sidan för att svalna, häller den sedan i en sprayflaska och sprayar dillen.

Hur man kan bli av med bladlöss med hjälp av hemsprayer? Dessa sprayer bekämpar inte bara bladlöss utan också sniglar och sniglar

Om du inte har lök till hands finns det andra sätt att bekämpa bladlöss. Du kan använda köksskåpsprodukter för detta ändamål.

  • Vitlök Täck 250 gram hackad lök med 10 liter vatten och låt stå i en kvart. Efter denna tid, sila blandningen och den resulterande lösningen späd med vatten i förhållandet 1:1häll upp det i en sprayflaska och spraya växterna. Sprayen har också en stor effekt på sniglar och sniglar.
  • Häll 10 liter vatten över 1 kg nässlor och låt stå i 24 timmar. Efter denna tid häller du blandningen i en sprayflaska och sprayar växterna.

Relaterade artiklar:

Dill slutar växa och blir gul? Du kan rädda den med denna huskur

Dill vissnar och tappar färg? Du kan fortfarande rädda den med våra mormödrars metod