Tips för hemmet

Dricker du sockerfria drycker? Då bör du veta detta först

Zero (sockerfria) drycker har i allmänhetens medvetande blivit ett hälsosamt alternativ till de kolsyrade, sockerhaltiga drycker som vi har känt till i årtionden. Många hävdar dock att de faktiskt är värre. Var kommer detta ifrån? Och finns det vetenskapligt stöd för det? En nutritionist förklarar.

Jag tror inte att det finns en person i landet längre som skulle hävda att dricka färgade kolsyrade drycker är en hälsosam vana. Av alla skadliga livsmedel som vi har obegränsad tillgång till varje dag kan dessa till och med slå rekord. Det är därför många av oss väljer att byta ut dem mot deras ”noll” sockerfria motsvarigheter.

Näringsfysiolog om sockerfria drycker

Ohälsosamt, giftigt, cancerframkallande. Du kan enkelt hitta denna åsikt om noll-sockerdrycker i många hörn av internet. Varifrån kommer denna åsikt? Den uppstod naturligtvis på grund av den misstro som visades mot ersättare för vanligt socker, aspartam. Kan detta kemiska sötningsmedel verkligen skada oss?

Frågan om aspartam togs en gång upp av Dr Michal Wrzosek, en klinisk dietist och idrottscoach som dagligen ger råd om hälsosam kost på sociala medier. Wrzosek är ganska välkänd för sin ”mänskliga” inställning till viktminskning och är en förespråkare för förslaget att vi kan konsumera även de produkter som inte är särskilt hälsosamma, så länge vi kan göra det med måtta och respektera den heliga principen om kaloriunderskott. Och vad säger han om aspartam?

Det är förmodligen cancerframkallande om….

Dr. Wrzosek sa i början av sin video att aspartam som finns i nolldrycker verkligen förmodligen är cancerframkallande. Efter ett ögonblick tillade han dock att denna princip bara fungerar om du … Råtta. Hos människor har aspartam godkänts som livsmedelstillsats och det råder det ingen tvekan om.

Därför betonade nutritionisten att aspartam är ett säkert medel, vilket bevisas av mer än 600 vetenskapliga studier. Han noterade dock att denna princip fungerar endast upp till en viss grad. Enligt honom är det tillåtna dagliga intaget 40 mg per kilo kroppsvikt. För att överskrida denna siffra skulle en person som väger 55 kg med andra ord behöva dricka nästan 4 liter sockerfri cola varje dag.

Leave a Response