Tips för hemmet

Personer över 50 år bör inte äta dessa livsmedel. De förkortar deras liv

Mer än en tredjedel av den slovakiska befolkningen har högt blodtryck. Och ju äldre vi blir, desto större är risken att vi hör till dem. Högt blodtryck har flera orsaker, men innan vi tar till mediciner kan vi försöka bekämpa det med så kallade regimåtgärder. Det innebär att inte röka, äta mer frukt och grönsaker, motionera, inte stressa och att äta mindre salt.

Bort med färdigmat och snabbmat

Vårt dagliga saltintag bör vara ca 5 g (ca 1 tesked), men data visar att vi i genomsnitt konsumerar upp till 3 gånger mer. Det mesta av detta kommer från industriellt bearbetade livsmedel och endast ca 25% tillsätts i vår egen mat. Vi talar naturligtvis om snabbmat och olika färdigmat. Eller den mat vi köper färdiglagad och, som det står i reklamen, bara värmer upp.

Vi kanske inte ens är medvetna om det salt också finns i bakverk, ostar och inlagda grönsaker. Vi bör dock också begränsa vår konsumtion av charkuterier. En annan nackdel med salt är att det förstör smaklökarnasom blir resistenta mot det med tiden. Så för att få smak måste vi med tiden salta maten på tallriken mer och mer. Överdriven saltning leder också till oönskad uttorkning.

Salt förkortar livet

Att äta för mycket salt kan förkorta din förväntade livslängd med mer än 2 år. Enligt forskning som publicerats i European Heart Journal har människor som tillsätter mer än den rekommenderade mängden salt i sin mat upp till 28% större risk att dö i förtid. Samma forskning bekräftade att en hög konsumtion av kalium, som finns i frukt och grönsaker, kan minska denna risk avsevärt. Överdriven saltkonsumtion leder helt klart till högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Men det hjälper inte heller våra njurar.

Ersätt det med örter

Så om du vill göra något för din hälsa, se upp med mängden salt du konsumerar. Vi rekommenderar att du lagar mat hemma för att hålla det under kontroll. På så sätt kan du hålla ett öga på saltet. Du kan också förbättra smaken på din mat genom att använda saltfria örter eller kryddor i stället för salt. Till exempel är vitlök, peppar, kummin eller dill lämpliga. Grönsaker eller lite citronsaft kan ofta hjälpa till.

Leave a Response