Tips för hemmet

Snyggt trick av hotellstäderskan. Hon kan skrubba en kakelplatta eller ett handfat fem gånger snabbare än en normal person

Snabbhet och effektivitet är nyckeln till ett rent hem. Undrar du hur du kan städa bättre och snabbare? Tips och tricks från städexperter kan vara till stor hjälp när du städar ditt hem. Att städa kan vara en utmaning, men med hjälp av några prylar behöver det inte vara det alls. Du behöver inte använda en massa kemikalier om du vill – du kan nöja dig med miljövänliga, säkra och prisvärda alternativ.

Duschkran och badkar

Kalkavlagringar är svåra att få bort och ofta fungerar inte ens dyra kemikalier. Du kan dock göra din egen vinägerlösning. Värm upp cirka en liter ättika och tillsätt 2 matskedar bakpulver. Vinäger är mycket effektivt när det gäller att avlägsna fett och kalk, så att dina duschkranar och huvuden kommer att gnistra rena igen.

Kakelplattor

På kakelplattor i kök eller badrum bildas ofta en fet beläggning som är svår att få bort. Lös upp 2-3 matskedar ammoniak i 1 liter vatten. Torka av plattorna med en svamp doppad i denna lösning och de blir rena på nolltid.

Kök

Det händer att köket blir smutsigt när man lagar mat – från färgglada kryddor och andra ingredienser. Men du kan fixa det snabbt och enkelt med bakpulver. Låt det verka på den smutsiga platsen i några minuter och torka sedan försiktigt bort det med den mjuka sidan av en svamp för att undvika att skada linjen.

Handfat

Vi använder diskbänken regelbundet, så det är viktigt att den alltid är ren. Här uppstår ofta rostfläckar. En blandning av ättika och salt fungerar bra mot dessa. Tillsätt några nypor salt till en liten mängd ättika och använd denna lösning för att torka av de områden som behöver rengöras.

Köksavlagringar i vattenkokaren

Kalk ansamlas ofta i botten av vattenkokaren, vilket är något som ingen vill hälla i sitt te. Det finns två sätt att rengöra vattenkokaren. Det första är att använda en vanlig citron. Ta bort kärnorna, lägg citronen i vattenkokaren, fyll vattnet till brädden och koka sedan upp vattnet och häll upp. Du behöver inte oroa dig för att ditt te eller kaffe ska smaka citron efter den här proceduren.

Det andra alternativet är att använda citronsyra. Du måste lösa upp detta i vatten först och sedan hälla det i vattenkokaren. När du sätter på vattenkokaren kan du stänga av den när vattnet börjar koka. Låt sedan vattnet stå i minst 5 minuter till och häll sedan ut det. Kalkavlagringen kommer att försvinna.

Leave a Response