Forskare vid Hamburgs botaniska trädgård utser varje år den giftigaste växten. Den här gången är vinnaren en särskilt imponerande och vacker klätterväxt som du ofta hittar i dina trädgårdar. Varför ska du se upp med den?

Blåregn är en otroligt vacker klätterväxt med lila blommor som sitter samlade i effektfulla klasar. När den blommar ser den ut som hämtad direkt ur en saga. Tyvärr är den, förutom sin fantastiska skönhet och fängslande doft, också giftig.

Vilka är kraven på blåregn? Den är vacker och lätt att odla

Blåregn kommer ursprungligen från fjärran Asien, närmare bestämt från Kina och Japan, men idag kan man hitta blåregn i många av våra trädgårdar. Den kom till Europa omkring 1724 och fick snabbt många beundrare. Det är inte så konstigt, för när blommar i majär helt enkelt hisnande. Allt beror på de långa, hängande blommorna, som vanligtvis har lila i färgen. Beroende på sort kan den också vara blå, rosa eller vit. Till utseendet liknar den en klase vindruvor, men är mycket vackrare. Som om inte det vore nog är det relativt enkelt att odla den. Inte undra på att den pryder många trädgårdar under säsongen.

Vilken växt är den mest giftiga? Årets tävling vanns av blåregn

Även om nästan allt verkar tala för att du ska bjuda in blåregn till din trädgård är det bra att komma ihåg en viktig sak. Särskilt om du har barn eller husdjur i din trädgård. Blåregn är lika vackert som det är giftigt. Så mycket att den i år vann en tävling inom området, anordnad av forskare från Hamburgs botaniska trädgårdar.

Det är inte bara blåregnets lila blommor som är giftiga, utan även dess blad, frön, bark och rot. De innehåller bland annat lektiner, vars intag kan orsaka buksmärtor, kräkningar, diarré och i extrema fall till och med cirkulationsstörningar eller kollaps. Växten är farlig för både människor och husdjur. Så tänk efter en extra gång innan du blir förtrollad av den och bestämmer dig för att odla den i din trädgård.

Relaterade artiklar:

Det här är de vackraste klätterväxterna som skyddar dig från nyfikna grannar. De ser ut som en trädgård i Eden

Dessa typer av rosor passar bäst i en häck. De växer snabbt och har massor av blommor. De kommer att få dina grannar att tåras i ögonen