Tips för hemmet

Fungerar inte internet och wi-fi hemma? Följ dessa steg och rädda situationen

På 2000-talet har många delar av våra liv flyttat ut på nätet. Vi använder internet för att få vänner, handla, njuta av olika former av underhållning och många av oss behöver ansluta till nätet för att arbeta.

Man kan alltså säga att vi är beroende av internet på många områden. Därför är det inte förvånande att ett eventuellt fel är ett allvarligt problem för oss. Vad ska du göra om din nätverksanslutning går ner?

Har du inte internet? Få inte panik, vidta åtgärder

En plötslig förlust av internetåtkomst är en syn som kan vara skrämmande. Det är inte så illa om du inte kan se klart ett avsnitt av ditt favoritprogram eller spela ett datorspel online. Det är värre om du inte kan arbeta. När du väl har hittat problem med nätverksanslutningen behöver du inte oroa dig, använd bara enkla råd.

För det första bör du vara medveten om att det finns två huvudorsaker till internetfel – antingen är det fel på hårdvaran som är ansluten till nätverket eller så är det problem hos leverantören. Så först måste du utesluta en av dessa möjligheter.

För att komma åt orsaken till felet måste du först kontrollera internetanslutningen på de olika enheterna. Detta kommer att berätta om problemet är med din bärbara dator eller din telefon, till exempel. Om så är fallet måste du återställa den felaktiga enheten och kontrollera de tillgängliga nätverken.

Vad ska jag göra om internet inte fungerar?

Men om det efter att ha kontrollerat olika enheter visar sig att det inte finns någon åtkomst till nätverket i hela huset, bör vi kontrollera routern. I den här situationen stänger du av enheten och startar om den efter minst 10 minuter. Om internet fortfarande inte är tillgängligt efter att du har återställt routern är det dags att kontakta leverantören.

Innan du tar fram telefonen är det dock en god idé att kontrollera om leverantören har lagt ut information om eventuella tekniska problem på kundprofilen eller på sociala nätverk. En telefon med tillgång till mobildata kan också hjälpa oss på andra sätt att hjälpa oss själva under ett internetavbrott.

Inget internet? Använd din telefon

Nästan alla förbetalda telefoner idag inkluderar internetåtkomst i din telefon. Du kan dra nytta av detta genom att skapa en åtkomstpunkt med hjälp av hotspot-alternativet. I telefonens inställningar hittar du både namnet på det Wi-Fi-nätverk som skapats på detta sätt och lösenordet för det.

Tack vare den här lösningen kan vi dela Internet från mobiltelefonen till andra enheter, till exempel en dator, och slutföra vårt arbete i lugn och ro. Det här är en bra lösning som kommer att vara till nytta när problemet ligger på leverantörens sida och vi måste vänta på att de ska åtgärda felet.

Leave a Response