Blir du någonsin irriterad över att du måste vänta 20 minuter på att dina potatisar ska koka? Lyckligtvis finns det ett mirakulöst sätt att påskynda potatisen avsevärt.
Mikrovågsugn potatis på bara 7 minuter
Skala potatisen, skär den i bitar och lägg den i en plastpåse (en rejäl, återförslutningsbar sådan) tillsammans med salt och dina favoritkryddor. Täck dem med några teskedar vatten. Stick sedan hål på påsen på flera ställen med en gaffel så att ångan kan komma ut. Placera detta paket i en mikrovågsugn som du sätter på full effekt. Tillaga potatisen i 7-8 minuter.
Potatis från potatisskalaren
En crock pot kan också hjälpa till. Skala potatisen och skär den i ca 0,5 cm breda skivor. Smält två skivor smör i en tryckkokare, tillsätt potatisen, salt, peppar och rör om ordentligt så att potatisen blir täckt av smör. Stäng kastrullen och sätt den på medelvärme. När du hör att det fräser, sänk värmen till låg och låt det koka i ytterligare 5 minuter. Stäng slutligen av grytan från värmen och håll den stängd tills säkerhetsspärren har lossats.
Små bitar och varmt vatten
Ju mindre du skär potatisen, desto snabbare kommer den att koka. Samtidigt kan du glömma att släppa potatisen i kallt vatten och sedan värma dem på spisen, vilket kommer att öka tillagningstiden avsevärt. Koka upp vattnet i en vattenkokare.
Förbered potatisen i förväg
Om du till exempel vet att du kommer att ha bråttom till lunch nästa dag ska du förbereda potatisen i förväg. Antingen kokar du dem bara dagen innan och värmer dem i mikrovågsugnen på dagen D, för när du väl har gjort det kommer ingenting att hända. Eller så kan du åtminstone skala dem, skära upp dem, doppa dem i kallt vatten och lägga dem i kylen över natten. Nästa dag är det bara att tömma det gamla vattnet, täcka med färskt varmt vatten från vattenkokaren och laga mat. Förberedelser i förväg sparar minst 10 minuter.