Att hålla ett herbarium hemma kräver viss grundläggande kunskap. Vissa växter gillar inte varandra, så om du planterar dem bredvid varandra kommer du att få en miserabel skörd. Vet du vad du inte ska plantera basilika tillsammans med? Aromatiska kryddor kan undertryckas och skörden blir fjädrar.

Färska örter är ett utmärkt tillskott till många rätter. De smakar bäst när de odlas hemma, så det lönar sig att starta en örtträdgård. Det finns bara en sak att tänka på när du startar en mikro örtträdgård. Vissa växter hatar till och med deras närvaro. Se vad du kan plantera tillsammans med basilika och vilka kombinationer du ska undvika.

Vad ska man inte plantera basilika med? Vissa kombinationer kommer att vara fördelaktiga, andra inte

Det är en av de mest populära örterna i det italienska köket, så få kan föreställa sig spaghetti utan basilika. När du bestämmer dig för att odla det måste du veta vilken typ av företag det skadar. Oavsett om du planterar den i din trädgård eller örtagård, gör det aldrig bredvid en dominerande mynta. Denna växt dränker basilikan och tar bort alla dess näringsämnen.

Salvia kan också vara en dålig granne i en blomsterrabatt. Eftersom de har olika krav på jordmån och fuktighet kommer du inte att kunna ge optimala förhållanden för båda växterna samtidigt. Vilka växter ska du kombinera basilika med? En utmärkt följeslagare för henne kommer att vara oregano. Båda örterna stöder varandras tillväxt och hälsa. Plantera i en gemensam bädd persilja också. De har liknande krav på markfuktighet.

TIPS! För att skydda ruccola, paprika, tomater eller morötter från skadedjur, plantera basilikabuskar i deras sängar. Tack vare oljorna i växten kan du vara säker på att inte få besök av bladlöss, spinnkvalster eller kålmögel.

Vad ska basilika befruktas med? Med huskurer får den ett uppsving

Om växter har brist på näringsämnen vissnar de, slutar växa och förlorar sin färg. Samma sak gäller för basilika, så för att säkerställa att den trivs bör du förlita dig på naturliga sätt att ”konditionera” bladen.

  • Om du komposterar frukt- och grönsaksrester har du ett utmärkt gödningsmedel till hands. Blanda det i jorden före plantering ger basilika en bra ”boost” för tillväxt.
  • Samla äggskal för att ge dina örter det kalcium de behöver. Mala dem till ett pulver och strö det över växten en gång i månaden.
  • Häll aldrig av vattnet när du har kokat grönsaker. Häll det i en flaska och använd det för att vattna örter. En sådan blandning innehåller mycket upplösta vitaminer och mineraler, vilket kommer att vara bra för deras tillstånd.

Relaterade artiklar:

Plantera den bredvid tomater. Placera tomater bredvid tomater

Plantera dessa växter i din trädgård så kommer skadedjur och sorkar inte längre att vara ett problem