Tips för hemmet

Jag använder inte socker för att baka längre. Jag har kommit på ett underbart och hälsosamt substitut

Vill du gå ner i vikt eller bara börja leva hälsosammare? Om så är fallet är det första du förmodligen behöver göra i din livsförändring att börja hoppa över eller ersätta raffinerat socker med andra sötningsmedel. Hur gör man det?

Du kan göra det utan socker

Nästan hela den västerländska civilisationen konsumerar betydligt mer socker än den borde. Var och en av oss äter eller dricker mycket mer av det på en dag än vad som är bra för vår hälsa. Även om socker kan ge oss en kortsiktig kick och, för vissa, förbättra humöret, är för mycket av det dåligt för kroppen. Socker ligger bakom ett antal civilisationssjukdomar och kan äventyra vår hälsa.

Hur lär man sig att laga mat och baka utan socker?

Det tjeckiska köket, särskilt det söta, är byggt på socker. Vi lägger rutinmässigt hundratals gram socker i en enkel kaka, vi sötar pannkakssmeten, vi strör till och med socker i såser!

Ändå kan vi ganska enkelt ersätta socker med hälsosammare alternativ. Prova bara några av dem och lär dig hur du använder dem på rätt sätt.

Glöm inte att du förutom att ersätta socker också kan minska mängden socker eller ta bort det helt och hållet. Många traditionella recept innehåller mer socker än vad som är absolut nödvändigt. Prova till exempel att halvera det i vanliga hemlagade desserter – du kommer att se att det fungerar ändå!

Nyttiga sockerersättningar

Socker kan ersättas med många hälsosammare alternativ. Ett bra substitut är honung, som också är hälsosamt och ger många fördelar för kroppen.

Banan är ett bra sötningsmedel för kakor, tårtor och desserter utan bakning; om du vill experimentera kan du också prova dadlar (t.ex. mosade, puré eller dadelsirap).

Många desserter kan också vara osötade helt och hållet, och sedan sötas först i finalen med till exempel frukt, juice eller sirap, eller lätt sötad med vispad grädde. Från Amerika och Kanada känner vi till lönnsirap som sötningsmedel, särskilt lämplig för pannkakor eller pannkakor, men jordnötssmör är också ett intressant alternativ.

Foto: Shutterstock

Leave a Response