Beskärning av körsbärsträd är inte bara ett vanligt trädgårdsarbete, det är en viktig metod som har en avgörande inverkan på trädets hälsa och fruktbarhet. Korrekt beskärning hjälper till att bibehålla strukturen, förebygga sjukdomar och optimera fruktproduktionen. Så hur beskär du körsbärsträd för att få bästa resultat och säkerställa vacker, utsökt frukt varje säsong?

Körsbär är en av de mest populära säsongsfrukterna, men få människor inser att odling av dem inte bara kräver tålamod utan också rätt kunskap. En viktig behandling som påverkar deras hälsa, men också kraftigt ökar produktiviteten och gör dem lättare att ta hand om, är korrekt beskärning. Så hur ska dessa träd beskäras för bästa resultat?

Beskärning av körsbärsträd – varför är det så viktigt? En enkel men utmanande procedur

Beskärning av körsbärsträd efter att fruktsäsongen är över hjälper till att bibehålla trädets vitalitet och hälsa. Denna behandling upprätthåller rätt balans mellan tillväxt och produktivitet. Genom att ta bort alltför täta, korsande eller skadade grenar säkerställs bättre luftcirkulation och ljustillgång, vilket är avgörande för att förebygga sjukdomar och skadedjursangrepp. En välformad krona gör att trädgårdsmästaren lättare kommer åt frukten och kan använda växtskyddsmedel mer effektivt.

När ska man beskära körsbärsträd? I slutet av juli eller början av augusti är den perfekta tiden att behandla

Den idealiska tiden att beskära körsbärsträd är omedelbart efter skörden, vanligtvis i slutet av juli eller början av augustidå infektionsrisken är minimal på grund av den höga temperaturen och låga luftfuktigheten. Vid beskärning bör alla sjuka, svaga och onormalt växande skott tas bort, vilket ökar trädets motståndskraft och påskyndar sårläkningen. För unga träd rekommenderas en mer intensiv beskärning. I denna situation är det bäst att bara lämna 3 till 5 huvudsakliga sidogrenarsom kommer att bilda trädets krona i framtiden. Du måste ta bort skott som växer i en spetsig vinkelsom är benägna att drabbas av mekaniska skador, t.ex. frakturer. Kom också ihåg att skydda beskärningssåren med salva eller svampdödande emulsion, vilket ytterligare skyddar trädet från eventuella infektioner. Ett beskuret körsbärsträd kan också behöva mer vatten och förstärkning i form av gödningsmedel för att uppmuntra föryngring och sund tillväxt av nya skott.

Relaterade artiklar:

Viktiga behandlingar du behöver göra snart. Vet du hur man beskär körsbärsträd?

Kasta inte bort groparna av körsbär. På vintern kommer du att använda deras hemliga egendom