De senaste dagarna har termometrarna visat mer än 30 grader Celsius. Den tropiska värmen är så intensiv att inte ens en uppfriskande lemonad eller en fläkt hjälper. Om du vill hjälpa dig själv kan du plantera ett träd i din trädgård.

Varma dagar är en utmaning inte bara för barn och pensionärer. Vi kan alla känna oss sämre, och därför är det bättre att stanna hemma, dra för persiennerna, sätta på fläkten eller luftkonditioneringen och koppla av när temperaturen överstiger 30 grader. Vi inser dock att alla inte har råd att göra detta. Om du måste stanna utomhus, ta skydd under ett spanskt träd.

Hur ser ett syreträd ut? Det har två mycket användbara funktioner

Syreträd är även känt som ett syreträd. Dess officiella namn är Klon Paulownia in vitro 112. Det är en korsning mellan två sorter av paulownia: elongata och fortunei. Den har utvecklats i ett spanskt laboratorium och skapats av ett bioteknikföretag. Växten producerar mer än 10 gånger mer syre än andra lövträdsarter och absorberar koldioxid.

Den har en slank och slät krona som bildar ett slags paraply. Bladen är mycket stora, mörkgröna, mossbevuxna och hjärtformade. Oxelträdet blommar i maj. Då syns rosa eller ljuslila blommor som har en stark doft och lockar till sig bin.

Hur snabbt växer ett syreträd? En sann jätte bland växter

Syreträdet växer mycket snabbt. Det växer cirka tre meter på en säsong. Så efter några år kan du njuta av en riktig jätte som kommer att ge skugga i din trädgård och en plats att dra sig tillbaka från värmen. Säker för människor och husdjurså du behöver inte oroa dig för att den ska skada någon i ditt hushåll. Dessutom är är den inte svår att odla och tål temperaturer på 45 grader Celsius. Växten kan beskäras och träet kan senare användas, till exempel för att bränna i eldstaden. Trädstammen används ofta för att tillverka möbelskivor, plywood och möbler.

Relaterade artiklar:

Catalpa – hur man skär det efter vintern? Hur man klipper katalpa – hur man klipper den

Den växer snabbt och blommar som en orkidé. På sommaren ger det lugnande skugga