Att odla gurkor är bara lätt vid första anblicken. Grönsakerna måste bland annat skötas, vattnas och gödslas på rätt sätt. Ibland misslyckas dock ansträngningarna och plantan bär inte frukt. Varför blommar gurkor ibland förgäves? Och kan detta åtgärdas?

Många mindre och mer professionella odlare undrar varför gurkor blommar förgäves. Svaret på denna fråga är inte så enkelt som det kan tyckas. Det kan finnas flera orsaker till dålig fruktsättning, men oftast beror det på en sak. Vad är det bästa sättet att ta hand om din gröda? Vi förklarar.

Varför blommar gurkor på tomt? Orsaken till problemet är inte alltid uppenbar

Ibland händer det att dina gurkor trots alla ansträngningar blommar men inte ger frukt, dvs. inte sätter frukt. Detta kan t.ex. bero på vädret. En viktig faktor här är tillräckligt med solljussamt temperaturen. Om den sjunker under 13-15 grader Celsius är det inte säkert att gurkorna ”klarar sig”. Detsamma gäller vid varmt väder. Grönsaker gillar varken låga eller höga temperaturer. Det är bra att ha detta i åtanke så att du kan skydda din gröda på rätt sätt om det behövs.

Brist på frukt kan också orsakas av felaktig bevattning. I det här fallet handlar det återigen om en extrem situation, dvs. både överskott och brist på vatten. Gurkans skott behöver ett fuktigt substrat för att växa bra. Deras rotsystem är grunt men omfattande. Detta innebär att markytan alltid bör vara något fuktig. Det är också värt att komma ihåg att öka vattningsfrekvensen under varmt väder. Två viktiga råd vattna inte växter (särskilt inte blad) och använd inte kallt vatten.

Hur stimulerar du gurkor till frukt? Vi har en beprövad metod

Ibland kan du inte göra det på något annat sätt – du måste agera! Gurkor har unisexuella blommor: honblommor och hanblommor. För att pollinering ska kunna ske måste pollen från hanblomman nå honblomman. Avsaknaden av frukt kan därför betyda att honblomman inte har pollinerats av bin eller humlor. Lösningen erbjuder sig själv i en sådan situation.

Gurka blommor måste vara självpollinerade. Men hur? Om endast genom att överföra pollen från en blomma till en annan, t.ex. med hjälp av en finborstad pensel. Observera också att detta problem är särskilt relevant för grönsaker som odlas under plastfolie och i växthus, där insekter har begränsad tillgång. Av denna anledning rekommenderar vi flytta växterna till odling på öppen mark.

Relaterade artiklar:

Om du har planterat gurkor måste du komma ihåg detta. Gör så här och du kommer att få slut på gurkburkar

Odlar du gurkor på din balkong? Så här blir din skörd lika riklig som i en trädgård