Tips för hemmet

Det bästa sättet att damma dina persienner. I en rörelse och omedelbart

Rengöring av persienner kan vara en utmanande uppgift. Damm lägger sig på dem hela tiden och persienner kan inte bara tas ner och tvättas som gardiner eller draperier. Lyckligtvis finns det tekniker som kan göra jobbet betydligt enklare.

Hur man rengör persienner utan att tvätta dem

Om det ligger mycket damm på dina persienner ska du undvika att tvätta dem lamell för lamell – det är otroligt tråkigt och obehagligt. Luta istället persiennerna mot dig och torka av dem i hela deras längd i lutningens riktning. Vänd sedan persiennerna och rengör den andra sidan på liknande sätt. Nackdelen är att du får ett mindre område som du inte kan nå med trasan – och det är där persiennens lameller överlappar varandra. Detta kan sedan rengöras separat med en trasa.

Dammsugaren som hjälpreda vid rengöring av persienner

Ett av de mest effektiva sätten att ta bort damm från persienner är att använda en dammsugare. Glöm inte att eftermontera ett tillbehör för stoppade möbler på din dammsugare om du inte redan har ett. Sätt på tillbehöret och sätt på dammsugaren på lägsta möjliga effekt. Dammsug sedan de enskilda lamellerna i persiennerna en efter en. För att förhindra att damm lägger sig bör du upprepa rengöringsprocessen regelbundet.

Snabb och effektiv rengöring med dusch

Om du inte tycker att de tidigare metoderna är lämpliga finns det ett annat alternativ. Det är inte alls svårt att montera och ta bort persiennerna, så du kan helt enkelt ta ner dem och ge dem en grundlig dusch. Denna metod är snabb och effektiv. Duscha endast lamellerna, inte installationsmekanismen. Låt inte persiennerna torka i solen efter duschen, så att de torkar så snabbt som möjligt och inte lämnar fula fläckar. På vintern kan solen ersättas med en hårtork, men det är mer tidskrävande.

Rengör dina persienner regelbundet

Rengöring av persienner kan vara en syssla, men regelbunden skötsel är värt det. Oavsett vilken av ovanstående metoder du väljer, tvätta aldrig dina fönster innan du rengör dina persienner. Damm från persiennerna kan färga om fönstren.

Leave a Response