Tips för hemmet

Lär dig att förvara vitlök på gammalt hederligt sätt. Den kommer att hålla mycket länge

Vitlök anses vara en av de hälsosammaste grönsakerna. Om den odlas för sig själv är den ännu mer värdefull. Men för att bevara dess närings- och smakegenskaper under en längre tid måste den förvaras på rätt sätt.

När ska du skörda vitlöken för att lökarna ska bli stora och goda och hur ska du förvara den för att den ska hålla sig fräsch längre? All information du behöver finns i artikeln.

När ska vi skörda vitlök?

Skörd av vitlök beror på sorterna av denna grönsak, som kan vara vår eller vinter. De förstnämnda, som planteras på våren, skördas på sensommaren och hösten, från augusti till september. Å andra sidan skördas vitlök som planterades förra hösten i juli. Detta är dock bara allmänna kalenderdatum, så mycket beror på individuella odlingsförhållanden.

Väderförhållandena är viktiga. De höga temperaturerna i år har påskyndat växtligheten och vitlöksskörden sker tidigare. Vi måste dock hålla ett vakande öga på våra grödor för att veta när vitlöken är redo att grävas upp.

Och hur kan vi ta reda på det? När hälften av bladen är torra och gula och de återstående blomstjälkarna är raka – då är vitlöken redo att skördas. Lökarna bör också ses över. Vad kan du göra för att de ska bli större?

Sätt att få stora vitlökskulor

När du upptäcker att tidsfristen för att skörda vitlök närmar sig, finns det två saker du behöver göra. 2 veckor innan du planerar att gräva huvudena, sluta vattna vitlök – de torra huvudena kommer inte att ruttna och tål bättre lång lagring.

Bind också upp vitlöksbladen cirka 2 veckor före skörd för att stimulera utvecklingen av de underjordiska delarna av växten. Detta gör att lökarna blir större och starkare.

Missa inte skördedatumet. Om lökarna ligger kvar i marken för länge kan de börja spricka och klyftorna växer utåt. Sådan vitlök är inte lämplig för längre förvaring.

Hur förvarar man vitlök?

Stora men fortfarande kompakta vitlökshuvuden är redo att skördas. Efter grävning bör de spridas ut i solen eller, vid dåligt väder, i ett torrt, luftigt rum. Huvudena, avskalade från fukt, rengörs från jord och hängs för att torka. Efter cirka tre veckor ska vitlök torkas och vara redo för förvaring.

Den traditionella metoden, som har använts i århundraden, är idealisk för detta. Den innebär att vitlökslökar flätas till en fläta. Stjälkarna flätas samman och fler och fler lökar fästs vid varandra, på samma sätt som vid flätning. Denna metod gör att luften kan cirkulera mellan lökarna.

Lökarna kan också bindas till en ”bukett”, placeras i en låda med ventilation eller täckas med mjöl och placeras i en låda. Oavsett vilken metod du väljer ska du förvara vitlök på en torr, skuggig och helst sval plats.

Leave a Response