Tips för hemmet

En blodgrupp som fästingar inte gillar. Dessa människor har tur

Blodgrupp kan ha större betydelse än du tror. Forskare har funnit att en särskild en kommer att avskräcka en fästing från att attackera. Människor som har det är mindre benägna att stöta på dessa arachnider, vilket innebär att de också är mindre benägna att få Lyme-sjukdom eller fästingburen encefalit.

En blodgrupp som fästingar inte gillar. Dessa människor har tur

Fästingar är döva och blinda och hittar sina byten med hjälp av lukten. Det är känt att de attraheras av svettlukt. De ”gillar” också parfymer med intensiva, söta och blommiga dofter. För en tid sedan upptäckte forskare att blodgruppen också är viktig. Fästingar är särskilt förtjusta i en av dessa.

Vid Masaryk-universitetet i Brno genomfördes en studie vars resultat kan komma som en stark överraskning. Forskarna ville ta reda på om en viss blodgrupp drar till sig fästingar mer än en annan. Det visar sig att denna faktor faktiskt kan vara viktig.

Ett hundra personer med olika blodgrupper deltog i experimentet. Det visade sig att fästingar helst vill ha människor med blodgrupp A som värddjur (36 procent av gångerna). Det finns också en blodgrupp som de ogillar starkt – B (15 procent av gångerna).

Enligt de tjeckiska forskarna är personer med blodgrupp A värst drabbade, och fästingarna angriper dem oftast. Personer med blodgrupperna AB och 0 har det mycket bättre. Och de med blodgrupp B kan vara säkra på att de mycket mer sällan faller offer för dessa spindeldjur.

Naturligtvis är det viktigt att komma ihåg att en grupp på 100 personer är ett mycket litet urval. Det är möjligt att resultatet av studien skulle ha blivit helt annorlunda om det hade varit fler deltagare. Så se det här som en kuriositet snarare än en vetenskaplig teori. Den här frågan behöver verkligen undersökas ytterligare.

Glöm inte att fästingburna bakterier och virus utgör ett allvarligt hot mot oss alla oavsett blodgrupp. Det är lämpligt att skydda sig mot dem genom att vaccinera sig mot fästingburen encefalit. Det är också nödvändigt att noggrant undersöka hela kroppen när du kommer hem, särskilt om du har tillbringat tid i skogen eller på ängen.

Leave a Response