Tips för hemmet

Bli av med mossa i trädgården. Köp bara detta i pappersvaruaffären

Gräsmattan skapar ett utrymme för avkoppling, ger en bakgrund för blommor och buskar och är framför allt en trädgårdsprydnad. En jämnt trimmad grön matta ser vacker ut, men ibland förstörs denna effekt av förekomsten av mossa.

De iögonfallande tuvorna separerar snabbt och tar upp ett allt större område i trädgården, vilket gör det mycket svårt att odla en gräsmatta. Hur blir du av med mossa på din fastighet?

Mossa kommer att förstöra din gräsmatta

Mossa är oftast förknippad med skogar och vilda växtsamhällen, men den finns ibland också i trädgårdar. Den föredrar fuktiga och skuggiga platser, så om du har höga träd och buskar på din egendom är det mycket troligt att det finns mossa.

Även om dessa växter ser mycket oansenliga ut – de når vanligtvis en liten höjd på några centimeter – växer de mycket snabbt och tar över ytterligare områden på fastigheten. Det är denna expansivitet som är det största problemet med mossa i trädgården.

På gräsmattor blir mossan stor och förstör inte bara den visuella effekten utan skadar också andra växter genom att tränga ut dem från trädgården. Så snart du märker klumpar av mossa på din gräsmatta måste du bli av med den så snart som möjligt.

Bli av med mossa från din trädgård

Om du låter mossan växa kommer den snabbt att ta över hela gräsmattan. Gräsblad som berövas näringsämnen och vatten samt fritt utrymme kommer inte att kunna trivas.

Se först till att förhållandena på fastigheten är lämpliga. Mossa gillar inte soliga platser, så det är en bra idé att se till att trädgården har tillgång till ljus. Vattna inte heller jorden – överdriven fukt uppmuntrar mosstillväxt.

Det är en bra idé att utföra behandlingar av gräsmattan, t.ex. vertikalskärning och luftning. Mossa kan också behandlas med kemikalier, men välj säkrare och billigare metoder hellre än att spendera pengar.

Så här kan du bekämpa mossa

Det finns ytterligare en sak som mossan hatar – en alkalisk jordreaktion. Dessa envisa växter trivs i sura miljöer, så du måste arbeta åt andra hållet, dvs. avsyra jorden. Det finns ett enkelt sätt att göra det på och det är med vanlig krita, som du kan köpa i pappershandeln.

Krita har en hög kalciumhalt, vilket har en försurande effekt. Krossa bara ett litet paket krita och strö pulvret på gräsmattan, och strö det över övervuxna områden. När du vattnar tränger kalciumet ner i jorden och skapar en ogynnsam miljö för mosstillväxt.

Leave a Response