När man byter kuddfodral får man ofta fula gula fläckar på den vita fyllningen. När vi ser smutsen vill vi inte alls lägga nya sängkläder på kuddarna. Hur kan du effektivt och billigt ta bort smuts och återställa kuddarnas fräschör? Här är några knep som inte ens mammor och mormödrar skulle skämmas för.

Orsaker till gulnande kuddar

Snövita och perfekt fluffiga kuddar ser inte likadana ut efter några veckors eller månaders användning. Fyllningen blir kompakt på flera ställen och fler och fler gula fläckar dyker upp på ytan. Vad orsakar missfärgning på sänglinne? Man behöver inte leta länge efter orsaken. Den främsta orsaken är nattliga svettningar och att både påslakanet och fyllningen absorberar fukt.

De flesta fläckar bildas under sommarsäsongen, när höga temperaturer tränger in i huset och gör det svårt att vila på natten. Det är då det utsöndras mest svett på människokroppen, som absorberas i allt som är närmast på natten. Detta är dock inte den enda källan till den gula missfärgningen.

Andra vanliga orsaker till uppkomsten av andra fläckar inkluderar:

  • saliv som kommer ut ur munnen
  • oljiga salvor på huden
  • otvättade kosmetiska rester
  • vått eller otorkat hår
  • överdrivet oljigt hår

Ta bort gula fläckar från kudden

Att ta bort fläckar från örngott av bomull är inte ett svårt jobb. Vi kan använda butiksköpta produkter eller nå hemmetoder. Det roliga börjar när det gäller att fräscha upp syntetiska kuddar, som också måste hållas rena. Det är dessa element som utsätts för svett, saliv och bakterier varje natt. Frälsningen för smuts visar sig vara mormors metod, som kan göra underverk.

Kuddfodralen och kuddarna i mormors hus imponerar alltid med sin orörda vithet. Denna effekt uppnås genom att blanda ca 120 ml färskpressad citronsaft med fem liter varmt vatten. En kudde utan överdrag placeras i denna blandning och lämnas där i två timmar. Därefter sköljs den noggrant i kallt vatten och tvättas för hand eller i tvättmaskin. Det är bäst att ställa in temperaturen enligt tillverkarens rekommendationer.

Soda för effektiv blekning av kuddar

Även mammor är riktiga skattkistor med kunskap och intressanta knep som vi framgångsrikt kan tillämpa hemma eller i lägenheten. En av dem är beredningen av en pasta baserad på bakpulver, som tar bort gulnade kuddar. För att göra detta, häll bara 200 ml vatten i en skål och tillsätt fem matskedar pulver. Blanda tills det är jämnt, applicera på de gulnade områdena och gnugga noggrant.

Nu gäller det bara att ha tålamod och vänta i två timmar. När den sista minuten har gått tvättar du kuddarna för hand eller slänger in dem i tvättmaskinen och ställer in lämpligt program. Du kommer att märka skillnaden redan efter första cykeln. Alternativt kan du hälla en dos bakpulver i tvättmedelsbehållaren och köra det tvättprogram som används mest frekvent. Även en liten mängd återställer effektivt vitheten hos gulnade kuddar.

Relaterade artiklar:

Hur byter man sänglinne snabbt? Vänd på det och rulla ihop det som en burrito. Spara tid och en massa nerver

De bästa hemmagjorda patenten för blekning av sänglinne