Semesterresan närmar sig obevekligt, så du planerar ivrigt din resväg till intressanta platser och undrar vad du ska packa i resväskan eller ryggsäcken. Att förbereda sitt hem för frånvaro av hushållsmedlemmar kräver lika noggrann analys. Det är en fråga om både säkerhet och besparingar. Vad ska du dra ur kontakten före semestern? Strunta inte i apparater som förbrukar energi även i standby-läge.

Håll ditt hem säkert när du är borta

Vissa människor glömmer bort det på grund av förvirring och distraktion före avresan, andra anser att det är ett onödigt krångel. Samtidigt finns det åtminstone några viktiga skäl, varför det rekommenderas att stänga av de flesta elektroniska enheter före semestern.

  • Först av allt – spara. Men det är inte alla som kommer ihåg att många enheter förbrukar el även i standby-läge. Varför lämna dem i standby-läge när du lämnar ditt hem för några dagar eller veckor? Detta är bara en extra kostnad för semester som få människor inser eller uppfattar i dessa termer.
  • För det andra, säkerhet. Alla möjliga saker kan hända när vi inte är på plats. Strömavbrott, kortslutningar eller våldsamma stormar. Som det berömda talesättet lyder: Försiktigt är alltid säkert. I extrema fall kan även kortslutningar och bränder inträffa, och att känna till det kan helt ta bort njutningen från din semester och orsaka problem.

Vad ska man koppla ur innan man åker på semester?

De allra flesta enheter som lämnas hemma bör kopplas ur. Fokusera först på TV, dator, skrivare, scanner, WiFi-router, spelkonsol. Tända lysdioder på enheten indikerar att ström fortfarande förbrukas. En relativt liten mängd kanske, men varför slösa resurser när vi ändå är så långt borta?

Glöm inte köket och badrummet. Tvättmaskin, torktumlare, varmvattenberedare, diskmaskin, mikrovågsugn eller vattenkokare ska inte vara anslutna till ett uttag när vi är borta. Koncentrera dig på de små sakerna. Om någon laddare du lämnar hemma, se till att de inte är inkopplade i onödan. På samma sätt kommer förlängningssladdar med alla elektroniska enheter att orsaka onödig strömförlust när de ansluts till ett uttag.

Kylskåp i semesterläge

Ett kylskåp är en apparat som måste vara igång hela tiden för att fungera ordentligt. Vi kan dock minimera energiförbrukningen. Låt oss inte göra ett stort lager av mat innan vi åker och försöka konsumera den mat vi redan har samlat in. Ju mindre saker som finns kvar på hyllorna, desto effektivare kommer kylskåpet att köras, utan att öka den el som krävs för att upprätthålla den inställda temperaturen av den laddade utrustningen.

Först när du har lyckats förbruka all mat kan du stänga av den. Se i så fall till att lämna dörren till det avstängda kylskåpet på glänt för att möjliggöra god ventilation.

Råd för apparater med problem

Det händer att vi inte har en enkel metod för att stänga av vissa enheter. Det händer till exempel med ugnen eller hällen. I en sådan situation rekommenderas det att stänga av säkringarna i elektriska kretsar vars drift inte behövs under semestern.

Som du lätt kan gissa lämnar vi bara på den krets som är ansvarig för driften av kylskåpetoch den utrustning som används för att förbättra säkerheten – larm och övervakning.

Relaterade artiklar:

Vill du resa bekvämt? Var uppmärksam på dessa flygplansstolar

Försökte sig på ett populärt bagagetrick. Han fick inte gå ombord på planet och polisen tillkallades