Vi äter gurka på en mängd olika sätt, men inte sällan skalar vi dem i förväg. Detta är mycket synd, eftersom det är i dem som värdefulla näringsämnen finns.
Gurkor är kalorifattiga och fulla av hälsofördelar. De innehåller stora mängder kisel, som är viktigt för att bygga starkt och friskt hår och naglar. Gurkor har i århundraden ansetts vara ett ”skönhets”-livsmedel på grund av sina många hälsofördelar. Färsk gurkjuice har rengörande och avgiftande egenskaper. Den hjälper också till att lindra matsmältningsproblem som gastrit, förstoppning, halsbränna, matsmältningsbesvär och magsår. Det är dock viktigt att veta att för att kunna njuta av dessa egenskaper hos gurka är det bäst att äta den med skalet på.
Behöver du skala gurkor?
Ska du skala gurkor? Svaret är enkelt: det är bäst att lämna dem med huden på. Varför ska man göra det? För det första finns det mycket fibrer i skalet. Fibrer reglerar våra tarmrörelser och rekommenderas för personer som har problem med oregelbunden avföring, förstoppning eller onormala glykemiska resultat. Olösliga fibrer kommer huvudsakligen från växternas skal och frön, medan lösliga fibrer finns i frukt- och grönsaksköttet. Båda formerna av fibrer är extremt viktiga för hälsan, matsmältningen och för att förebygga sjukdomar som fetma, diabetes och förstoppning.
För det andra – det mesta av det K-vitamin som finns i gurkor finns faktiskt i huden. En medelstor gurka utan skal innehåller 9 mcg K-vitamin, medan skalet på samma gurka innehåller upp till 49 mcg. K-vitamin är ansvarigt för korrekt blodkoagulering. Dessutom aktiverar det proteiner som är ansvariga för benavkalkning, vilket förhindrar osteoporos. Studier har visat att K-vitamin har en betydande effekt på det kardiovaskulära systemet. Det förhindrar förkalkning och avsättning av aterosklerotiska plack i blodkärlen. Det har också anticancereffekter – det förebygger bröst-, äggstocks-, lever-, mag- och njurcancer.
Gurkskal innehåller också mycket betakaroten. Denna förening säkerställer bland annat att synen fungerar korrekt, särskilt efter skymningen. Betakaroten omvandlas till vitamin A, som är en del av det synpigment som finns i näthinnan och som gör att vi kan se i skymningen. Forskare har visat att det är i gurkans skal som det mesta av det finns.
Äta en gurka med skalet på. Hur blir man av med bekämpningsmedelsrester från frukt och grönsaker?
Många människor kan vara oroliga för att äta grönsaker eller frukter med skalet på, främst på grund av de bekämpningsmedelsrester som kan finnas på dem. Detta problem finns i allmänhet inte om gurkorna är hemodlade. Men det är inte alla som har tillgång till sådana grödor. Därför är det bäst att köpa gurkor från Slovakien.
För att tvätta gurkor (och andra grönsaker eller frukter) noggrant bör du först skölja dem i vatten med vinäger eller citronsyra och sedan i en alkalisk lösning. U.S. Food and Drug Administration (FDA) rekommenderar att man tillsätter en halv kopp vinäger (vin, äppelcider eller sprit) eller 2 till 3 matskedar citronsyra till en liter vatten. Gurkorna ska blötläggas i denna sura lösning i 2 – 3 minuter. Detta kommer att bli av med skadliga bakterier (E.Coli, Listeria, Salmonella, etc.).
Kasta sedan gurkorna i alkaliskt vatten. Detta steg tjänar till att ta bort bekämpningsmedelsrester från huden. Tillsätt helt enkelt 1 stor matsked bakpulver till en liter vatten och blötlägg gurkorna i denna blandning i ytterligare 2 till 3 minuter. Skölj sedan grönsakerna i rent vatten och torka dem med en pappershandduk.