Äter malar dina kläder? Eller väcker myggor dig på natten så att du vaknar med en irriterande klåda? Det finns en lösning på båda dessa problem – lavendel. Ta reda på hur du tar hand om den här växten så att den växer framgångsrikt och hjälper till att bekämpa skadliga insekter.

Lavendel är en växt med många fördelaktiga egenskaper. Bara att tänka på de känsliga lila blommorna framkallar bilder av soliga Provence och våra muskler börjar slappna av. Den rika variationen av möjligheter med denna ört har redan fått mer än en person att plantera den i sin trädgård. Se vad du kan göra för att odlingsprocessen ska bli så bra som möjligt.

Smalbladig lavendel – hur man tar hand om den? När ska man klippa lavendel? Var uppmärksam på dessa aspekter så att buskarna kan växa hälsosamt

Lavendel är en flerårig som uppskattas av trädgårdsmästare och arbetare inom skönhetsindustrin. Tack vare dess specifika doft – som är behaglig för de flesta människor – kan du befria ett rum från malar, myggor och fästingar. Samma doft skyddar också blomsterbäddar och skyddar grödor från skadedjur. När du bestämmer dig för att plantera en buske måste du välja en plats som har gott om ljus. Det är viktigt att jorden har dränering – stenar – detta undviker stående vatten. Vattning bör inte ske mer än en gång i veckan, eftersom den lila örten inte gillar fuktig jord. Beskärning av lavendelstammar kommer också att ha en positiv effekt på tillväxten. Detta bör göras på våren och vid blomningstiden tidigt på hösten. För att odla pråliga blommor som kan användas för dekorativa ändamål rekommenderas att använda gödselmedel. De grundläggande produkterna för att förbereda en hemlagad blandning kan säkert hittas i ditt kök.

Hur torkar man lavendel? Förbered ett stärkande elixir hemma

För att njuta av vackra och friska lavendelblommor, bara blanda jorden med krossade äggskal. Krossa de tvättade och torkade äggskalen i en mortel och strö dem sedan över området där buskarna växer och vattna dem. Skalen innehåller många värdefulla mikronäringsämnen som gör att växterna växer som de ska och förebygger sjukdomar. En annan beprövad metod, som kräver lite mer engagemang från din sida, är Jästbaserat balsam. För dess beredning du kommer att behöva:

  • 50 g färsk jäst
  • 5 liter varmt vatten

Blanda ingredienserna ordentligt och låt stå i två timmar. Efter denna tid ska den resulterande lösningen spädas 1:10 och sedan kan du fortsätta att vattna växten. Det är viktigt att applicera blandningen direkt på marken – undvik att vattna blommorna. Ett stärkande gödselmedel kan vara appliceras högst två gånger i veckan.

Relaterade artiklar:

Vad är den bästa jorden för lavendel? Varje trädgårdsmästare vet. Lila kommer att få dina ögon att skada

En gång i månaden gör du ett balsam så här. Lavendel kommer att växa dubbelt så snabbt