Tips för hemmet

Rengöring av mattor med hushållsmedel – ingen tänker på detta

Att rengöra mattan behöver inte vara svårt. Med några huskurer kan du inte bara få den ren, utan också luktfri och fläckfri.

Mattor utsätts för mycket i vardagen. Du går ständigt över dem, ibland utan skor, ibland med skor, damm samlas på dem och sedan faller pasta med tomatsås eller andra spännande rester på golvet. Det är inte konstigt att mattan ser sliten ut vid något tillfälle. Hur kan du rengöra mattan så att den ser riktigt ren och fläckfri ut igen? Det är enkelt med några knep och huskurer.

Hur får jag min matta riktigt ren igen?

All slags smuts samlas på mattan. Därför är det inte bara viktigt att dammsuga mattan för att få bort damm och smulor, du måste också kunna ta bort fläckar om och om igen. Du bör dock alltid börja med den grova smutsen först. Så börja med dammsugaren, som vanligtvis bör ha en mattinställning på golvmunstycket. Det gör det lättare att borsta bort smutsen från fibrerna och plocka upp den.

En speciell tvättdammsugare är lämplig för djuprengöring av mattan, t.ex. om den har blivit grå eller på annat sätt missfärgad med tiden. Den sprutar rengöringsmedel med vatten och suger upp dem igen direkt med smutsen. Därefter ska mattan sköljas med rent vatten. Häng sedan upp mattan för att torka helt. På så sätt blir mattan hygieniskt ren. Men det finns andra sätt att ta bort vardaglig smuts och fläckar.

Kan mattor rengöras med tvättpulver?

Beroende på storlek och material kan vissa mattor tvättas i 30 grader som en fintvätt. Bomull, ull och syntetiska tyger som polyester är i allmänhet lämpliga för detta, men sisal, raffia och liknande material är det inte. Större mattor kan också rengöras med tvättpulver. Detta kan göras antingen genom handtvätt i badkaret eller med riktad fläckbehandling.

Det är viktigt att använda rätt tvättmedel med rätt dosering, HEIDELBERG24 avslöjar vad man ska se upp med. Särskilt när det gäller tvättmedel är det viktigt att lösa upp det i tillräckligt med vatten och skölja väl efteråt, annars fastnar rester. Tvättmedel är alltså ett kraftfullt medel, även mot lukter. Man bör dock vara försiktig med mattor med lång lugg, eftersom pulvret kan fastna i fibrerna och vara svårt att få bort.

Hur rengör jag min matta utan kemikalier?

Men du kan göra det utan de beryktade ”kemikalierna” i färdiga rengöringsprodukter. Vissa huskurer kan uppnå en lika stark effekt när det gäller renlighet. Vinäger är till exempel utmärkt för att ta bort matfläckar från en mängd olika ytor. Vinägeressens är mest effektiv mot fläckar på mattor. Späd ut den med vatten i förhållandet ett till ett och applicera den försiktigt på det område som ska behandlas.

Kan en matta kemtvättas?

För ytlig renhet räcker det med kemtvätt av mattan med dammsugare en gång i veckan. Du bör dock vara mer noggrann med några månaders mellanrum, särskilt om mattan är synligt smutsig. Tvättpulver och liknande är inte nödvändigtvis lämpliga för kemtvätt. Tvättpulver verkar för intensivt och är svårt att ta bort efteråt, hushållsmedel som bakpulver fungerar inte tillräckligt bra utan kombination med vatten.

Kemtvätt kan dock vara nödvändigt, särskilt på vintern, när mattan inte kan lufttorka väl. Det finns också kemtvättspulver för mattor och skum kan vanligtvis användas för att rengöra mattor utan att tillsätta vatten.

Leave a Response