Tips för hemmet

Rengör bakplåten: En mirakelvätska kommer ut ur kylskåpet

Du kan rengöra en bakplåt med enkla huskurer. Här kan du läsa vad som fungerar bäst mot klibbiga rester och fastbränd mat.

”Wow, din bakplåt är så ren och blank” är en fras som förmodligen ingen någonsin har hört förut. Bakplåten är trots allt ett av de köksredskap som man sällan visar för sina gäster.

Ändå är det viktigt att bakplåten är ren. Åtminstone om du inte vill att dina frysta pommes frites ska smaka som chokladkakor och vice versa. Det är också bra att rengöra bakplåten regelbundet av hygienskäl.

För även om vi alltid klär in plåten med nytt bakplåtspapper eller silikonmattor för att slippa rengöra den efter varje användning, kommer fett, sås och andra matrester ändå ofta igenom.

Och trots att vi egentligen vet bättre tar vi inte bort torkade ostfläckar och andra inkrustationer direkt, utan torkar på sin höjd snabbt bort grova spår av olja innan vi använder bakplåten igen.

Fläckarna bränns sedan in envist i ugnsvärmen och gör det ännu svårare att rengöra plåten.

Rengöring av bakplåten med huskurer

Men du kan också få en kraftigt nedsmutsad bakplåt ren igen. Som med alla kökstillbehör som kommer i kontakt med livsmedel är det bättre att använda naturliga huskurer för att rengöra din bakplåt.

Anledningen är att kommersiella rengöringsmedel ofta innehåller giftiga kemikalier. Och ingen vill ju av misstag smaksätta sin mat med sådana. Därför bör du även undvika ofta hyllade alternativ som tvättpulver när du rengör bakplåten.

Den goda nyheten är att hemmagjorda rengöringsmedel är billigare än färdiga ugnsrengöringsmedel eller andra stormarknadsprodukter och vanligtvis fungerar lika bra. Vissa huskurer fungerar ganska snabbt, med andra måste du ha tålamod och låta produkten verka över natten om det behövs.

Tips och råd: Även om de flesta bakplåtar är mycket robusta kan de lätt repas av hårda stålsvampar, beroende på material och beläggning. Använd en mjuk trasa och försök inte att med kraft avlägsna de belagda områdena med en spatel eller, ännu värre, en kniv. I bästa fall skadar du dig själv.

Vi ska berätta vilka huskurer du kan använda för att ta bort inbrända fläckar och rengöra din bakplåt på ett (miljö)vänligt sätt.

Rengöring av bakplåten med bakpulver

Natriumbikarbonat, eller bikarbonat som det förkortas, är bra mot otäcka beläggningar på bakplåten. Det vita pulvret är en riktig allroundare i hushållet. Du kan köpa det i snabbköpet eller på apoteket.

Så här fungerar det: För att rengöra den smutsiga bakplåten, sprid 50 gram bakpulver på plåten och fyll botten med vatten. Ställ in plåten i ugnen och värm den till 100 graders över-/undervärme. Baka i 15-20 minuter tills vattnet har avdunstat.

Låt bakplåten svalna en kort stund innan du torkar bort bikarbonatblandningen med vanligt diskmedel, vatten och en svamp. Detta bör också avlägsna smutsen.

Tips: Du kan också använda samma metod för att ta bort envisa fläckar från grytor, kastruller och stekpannor av metall.

Rengöring av bakplåt med bakpulver och vinäger

Bakpulver innehåller små mängder bikarbonat och är därför också lämpligt som fläckborttagningsmedel. För att förstärka effekten är det bäst att tillsätta en skvätt ättika som finns att köpa i handeln.

Så här fungerar det: Beroende på bakplåtens storlek blandar du tre eller fyra dospåsar bakpulver med två matskedar ättika och lite varmt vatten till en pasta.

Applicera blandningen på de torkade fläckarna och låt verka över natten. Nästa dag bör fläckarna lossna om du sköljer brickan under varmt vatten. Om det behövs kan du gå över det lite mer kraftfullt med en diskborste.

Rengöring av bakplåtar med soda

Tvättsoda innehåller också natriumkarbonat, varför det också är lämpligt för rengöring av en bakplåt. Fördelen med denna metod jämfört med bakpulver är att soda kombineras mycket bra med vatten och därför har en ännu starkare rengöringseffekt. Och allt utan uppvärmning eller bakning.

Så här fungerar det: Blanda två till tre matskedar soda med varmt vatten och applicera på de smutsiga områdena. För envisa fläckar, låt blandningen verka över natten. Rengör sedan med rent vatten.

Rengöring av bakplåtspapper med salt

Vi har alla salt hemma och därför ett effektivt medel mot fastbränd mat i skåpet. Var dock beredd på att du kommer att behöva mer muskelkraft för att rengöra bakplåten med saltmetoden. Detta beror på att salt är mer lämpligt för lätta till medelstora fläckar.

Så här fungerar det: Bred ut ett halvt paket salt på bakplåtspappret så att botten är helt täckt. Nu är det bara att ställa in plåten i ugnen och värma den till 50 graders över-/undervärme. Ta ut plåten senast efter en timme, eller när saltet har fått en brun färg.

Vänta tills det har svalnat lite och gnugga sedan bort saltet och smutsen från plåten. En diskborste och varmt vatten hjälper till med de sista detaljerna.

Rengöring av bakplåtar med ättika och citron

Allroundmedlet ättika är en het kandidat när det gäller rengöring av bakplåtar. Eftersom den skarpa vinägerlukten stör många människor kan du tillsätta lite citronsaft för en fräsch doft. Citronsyra är också en effektiv rengöringsbooster i sig själv.

Så här fungerar det: Täck brickans botten helt med hushållsvinäger. Blanda i lite varmt vatten och saften från en eller två citroner. Ställ in plåten i ugnen i 15 minuter på 200 graders över-/undervärme.

När det mesta av citron- och vinägerblandningen har avdunstat kan även envisa fläckar lätt tas bort från den kylda bakplåten.

Lös upp inkrustningar på bakplåtar med cola

Cola används också ofta som ett knep för att lösa upp smuts på bakplåtar – tack vare fosforsyran.

Så här fungerar det: Häll färsk eller gammal cola i bakplåten tills basen är täckt. Koka sedan upp på låg värme eller baka eller värm kort i ugnen. Skölj sedan noggrant med färskt vatten.

Rengöring av bakplåten med ett speciellt rengöringsmedel

Du bör kunna ta bort de flesta fläckar utan problem med hjälp av någon av de huskurer som anges. Men om inget annat hjälper kan du också använda ett specialrengöringsmedel.

Så här fungerar det: För att rengöra applicerar du helt enkelt gelpasta på de drabbade områdena med en pensel. Täck sedan bakplåtspappret med lite plastfolie. Låt verka i några minuter till 3 timmar, beroende på graden av nedsmutsning. Ta bort plastfolien och skölj ytan med rikligt med vatten.

Viktig information: Var mycket försiktig vid rengöring och använd alltid handskar, eftersom rengöringsmedlet kan orsaka allvarlig hudirritation. Produkten får inte heller komma i ögonen.

Leave a Response