Trädgård

Den japanska kornellen är ett fantastiskt tillskott till alla trädgårdar. När den blommar kommer du att bli överväldigad.

När du letar efter en attraktiv trädart till din trädgård kommer du definitivt att hamna hos en japansk kornell. Det lösa växtsättet, de gigantiska vårblommorna, de röda bären, den vackra höstfärgen på bladen och den unika fläckiga barken som pryder trädet under vintern kommer att ge din trädgård ett estetiskt värde året runt.

Släktet Cornus (kornell) omfattar en mängd olika träd och buskar. Vissa har vinterblommor, andra har fantastiska bladverk på senvåren, färgglada vinterstammar, slående höstlövverk eller bär. Idag fokuserar vi på den japanska kornellen (Cornus kousa var. Chinensis), som också är känd som det japanska ljuset.

Denna art härstammar från Östasien – Kina, Korea eller Japan och anses vara en av de mest produktiva blommorna i kornellgruppen. För enkelhetens skull kallas den japanska kornellen ofta för Cornus kousa, även om detta kan vara något förvirrande. Därför är det viktigt att notera den exakta botaniska beteckningen när du köper och leta efter Cornus kousa var. Chinensis.

Skönheten i japansk kornell

Denna buske har ett upprätt växtsätt som växer med åldern. Huvudattraktionen är showen med stora krämiga vita blommor som dyker upp på försommaren. Även om detta också är felaktigt. Det som dogwoods pryder på våren är faktiskt palmstora blad som omger små, något obeskrivliga blommor som ser ut som gulgröna kluster av bollar.

Dessa bildar senare röda bär som liknar jordgubbar. De är ätliga, men har ingen intressant smak. I Japan äter man dem råa, inlagda eller gör fruktlikör av dem. Bladen är gröna och rundade och blir vackert röda och lila på hösten.

Var man kan odla japansk kornell

Den japanska kornellens blomning är så unik att dessa vedartade växter vanligtvis planteras som solitära buskar. De är särskilt effektiva som bakgrund i buskplanteringar, eftersom de når 6-8 meter när de är fullvuxna. När du kombinerar dem med andra blommande buskar bör du se till att inte välja ett träd som blommar samtidigt som en granne, så att de inte stjäl uppmärksamhet från varandra.

I naturen hittar man den i skogsbryn och vid flodstränder, så den uppskattar också en skyddad plats i full sol eller halvskugga i trädgården.

Plantering av japansk kornell

Jord är alfa och omega för dess odling. Den trivs bäst i lätta, sandiga lerjordar, lätt sura jordar. Vad den inte tål är vattendränkta och kalkhaltiga jordar, och den klarar sig ofta dåligt i tunga, leriga jordar.

Växter i kruka kan planteras när som helst på året så länge det inte fryser. Våren är dock den bästa tiden; om du planterar på hösten ska du skydda rötterna från frost med ett högre lager marktäckning under de första åren.

Rotklumpens ovansida ska vara i nivå med jorden. Om jorden inte är tillräckligt sur ska substratet i planteringshålet surgöras med rhododendronjord eller lövkompost. Det är alltid lämpligt att tillsätta kompost i jorden, eftersom alla dogwoods uppenbarligen trivs bättre i humusrik jord.

Tips om hur man odlar japansk kornell

  • Sammantaget är denna buske mycket lågt underhåll. När den väl är etablerad är den frost-, värme- och torktålig. Eftersom det är en långsamväxande vedartad växt tar det dock lång tid att etablera sig, så håll jorden runt den fuktig i minst 3-4 år efter plantering.
  • Ett lager marktäckning eller en underplantering av lågväxande örter hjälper till att hålla kvar fukten vid rötterna. Genom att tillsätta avföring från jordlöpare på våren berikas jorden med kväve.
  • Undvik att hacka runt rötterna för att undvika att skada dem, eftersom kornell rötter ganska grunt. Detta gör att busken kan bli vackrare och blomma rikligare med åren.
  • Japansk kornell behöver inte beskäras eftersom den växer långsamt. Dessutom har beskärning ingen effekt på blommans utveckling. Tvärtom gör den växten tjockare och berövar den dess unika, luftiga växtsätt.
  • Korrigeringsbeskärning rekommenderas endast för unga växter för att uppmuntra en harmonisk kronutveckling. Även på äldre plantor kan besvärande grenar tas bort när som helst, helst omedelbart efter blomningen.
  • Japansk kornell är mycket motståndskraftig mot sjukdomar. Ibland förekommer svampangrepp eller bladfläckar. I allmänhet finns skadedjur sällan, om någonsin, på denna vackra blommande buske.

Förökning av kornell

Inhemska arter av japansk kornell förökas med sticklingar eller genom att så frön, men detta är mycket tidskrävande. Hybrider, som ofta finns i handeln, kan dock endast förökas genom ympning.

Leave a Response