Tips för hemmet

Nästan alla har dem i köket: de är värda sin vikt i guld i duschen

En expert avslöjar två saker från köket som kommer att ge dig gnistrande rena duschdörrar.

Att rengöra glasdörren i duschkabinen kan ofta sluta med att man skapar fler fläckar och ränder än vad som fanns från början. Men var inte rädd! Glasexperten John Cutts delar med sig av sina bästa tips på hur du kan få en helt ren och fläckfri duschvägg.

De flesta av oss använder rengöringsmedel, skursvampar och ammoniakbaserade produkter för att ta bort tvålrester och kalkavlagringar, men detta bör undvikas eftersom det faktiskt kan lämna ränder på glaset och orsaka skador på sikt.

John Cutts från MeandMyGlass.co.uk rekommenderar att man använder mer naturliga produkter istället, inklusive citrusfrukter som citron och lime för att ta bort fläckar och kryddor som salt för att ta bort kalkavlagringar.

Citroner och limefrukter fungerar förvånansvärt bra i duschkabiner på grund av deras syrainnehåll, som hjälper till att ta bort envisa fläckar. Pressa helt enkelt frukterna i en blandning av vit vinäger och vatten. Ta en fuktig mikrofiberduk och rengör dörren i en cirkelrörelse, skölj sedan för att avsluta processen.

Salt kan också hjälpa till att ta bort kalkavlagringar. Som ett extra knep kan du strö lite salt på en citron och skrubba duschdörren.

Vit tandkräm är också ett användbart verktyg för att ta bort tvålrester från duschkabinen. Applicera lite tandkräm på en gammal tandborste för att nå de svåråtkomliga hörnen.

Men det finns också saker som du definitivt bör undvika, enligt John. Skursvampar är ett stort no-go; materialet kan repa glasytan och lämna tvålrester. På samma sätt kan blekmedel skada glaset över tid. Det är ett effektivt sätt att rengöra golvet i duschkabinen och avloppet för att eliminera bakterier, men undvik att använda det på duschdörren.

Men vad händer med resten av badrummet? Tidigare i år delte rengøringseksperten Mahlea, der arbejder for det australske rengøringsfirma Jetlag Remedy, hendes enkle tips til rengøring af badeværelset.

I en video, som blev delad på profilen @jetlagremedy, sa Mahlea följande:

”Tips till rengøring af dit badeværelse fra en professionel rengøringsperson. Mit første tip, og det gælder ikke kun for badeværelset, det gælder for enhver overflade, du sprayer på – sørg for, at sprøjten sidder på overfladen i et par minutter. Detta ger den tid till virkelig at trænge ind og løfte snavs og skidt, hvilket gør det lettere for dig at tørre op.”

Mahleas andra tips var att se till att du använder en ”hård borste” för att rengöra avloppet. En ofta bortglömd del av badrummet är proppen, men Mahlea rekommenderade att lyfta upp den från avloppet så att du kan komma in, vilket ”verkligen kan hjälpa till med lukten i ditt badrum också.”

Mahlea föreslår också att du tömmer dina soptunnor en gång i veckan, även om de inte är helt fulla.

”På så sätt finns det inga smutsiga badrumsgrejer som sitter där nere och jäser”, tillade hon.

Leave a Response