Tips för hemmet

Ät aldrig dessa grönsaker råa. Konsekvenserna kommer att bli allvarliga

Grönsaker sägs vara hälsosammast när de är okokta. Detta är en självklar sanning, men en sanning som kräver lite eftertanke.

Faktum är att det finns en ganska omfattande lista över grönsaker som aldrig bör ätas råa. Du utsätter dig för stora risker genom att göra det!

Det kan ibland vara svårt att förstå vad hälsosam kost innebär. Å ena sidan vet vi att grönsaker som steks, kokas eller rostas oåterkalleligen förlorar en del av sina unika hälsofrämjande egenskaper.

Å andra sidan vet vi att allt inte kan ätas rått, och ibland är tillagning en garanti för säkerhet och undvikande av magbesvär.

Hur navigerar du bland alla dessa regler? Det verkar som om vi inte har något annat val än att helt enkelt hamra ut en lista över grönsaker som inte får ätas råa. Du kan spara den här artikeln för dig själv. Vi kommer att försöka inkludera alla grönsaksartiklar som – ätna råa – kan göra oss allvarlig skada. Här är en lista över dem.

Grönsaker som inte får ätas råa

För att göra det lättare för dig att komma ihåg dessa specifika grönsaker listar vi dem i punktform. Se, läs och kom ihåg. Det är verkligen viktigt!

  • Potatis. Det kanske är en truism, men säg det till den elev som vill slippa gå till skolan. Rå potatis innehåller solanin, som inte bara kan orsaka feber utan också våldsamma kräkningar, yrsel och till och med andningsproblem.
  • Äggplantor. Denna hälsosamma grönsak innehåller också solanin, så var noga med att laga den först. De smakar också bra stekta i smet.
  • Baljväxter. Bönor, bondbönor, sojabönor, linser med mera. De är svårsmälta och innehåller fytater som hämmar mineralupptaget. Det lönar sig att inte bara koka dem, utan också blötlägga dem i förväg.
  • Pumpa. Det är sant att vissa sorters pumpa är ätbara råa, men det är bäst att inte överdriva det. Pumpa innehåller goitrogener, som minskar jodabsorptionen i sköldkörteln.
  • Tomater… Några. Att äta omogna tomater råa kan bara ge oss problem. Denna grönsak är full av tomatin, vars konsumtion oundvikligen kommer att leda till matförgiftning.

Leave a Response