Liljor är vackra blommor med en underbar doft. De är älskade av trädgårdsmästare, florister och alla som uppskattar doft och skönhet. Liljor är extremt härdiga. De är lätta att odla och underhålla. Hur planterar man dem och hur får man dem att blomstra under många år framöver? Idag kommer du att ta reda på det.

Om du vill njuta av liljornas skönhet under många år är det viktigt att lära sig att ta hand om dem. Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller en spirande entusiast. Min mamma har några pålitliga sätt. Hennes liljor blommar som galna.

Lilja vård och vattning

Liljor kräver viss uppmärksamhet. Speciellt när det gäller vattning. Dessa vackra blommor älskar fukt. Men de är också mycket känsliga för vattning. Jorden bör därför vara lös och genomsläpplig. Det är bäst att lägga ett dräneringslager av grus eller lergrus i botten av hålet när du planterar. Annars kommer växterna snabbt att ruttna vid basen av stammen och dö.

Hur får man liljor att blomstra mer rikligt?

Plantera liljor på en solig, väldränerad plats i trädgården. Liljor behöver minst sex timmars direkt solljus om dagen för att växa och blomma ordentligt. Jorden ska vara rik på organiskt material och näringsämnen. Du kan tillsätta kompost för att förbättra jorden. Du kan också använda stallgödsel eller ett balanserat gödselmedel.

Vad ska man göra med liljor efter blomningen?

Det är viktigt att låta dem dö tillbaka naturligt. Det innebär att man låter bladen sitta kvar tills de blir gula och börjar vissna. Under denna period bygger växten upp energireserver för nästa års tillväxt. När bladen har dött helt kan du klippa ner dem till marknivå. Det är viktigt att inte klippa bladen innan de dör tillbaka naturligt. Detta kan hindra växten från att lagra tillräckligt med energi för att växa nästa år.