Vilka perenner är värda att ha i trädgården? Dessa växter är mycket populära eftersom de följer med oss under lång tid. Vissa av dem förtjänar dock särskild uppmärksamhet. Den här gången är det blommor med stor variation, som kombinerar vackert utseende och enkel odling. De kommer att ge karaktär till din trädgård.

Att odla växter är en avkopplande hobby som också kan vara ganska praktisk. De flesta trädgårdsmästare vill dock att deras trädgård ska se fenomenal ut. Det är här alla typer av blommande växter kommer till undsättning, och ett av de bästa valen bör vara echinaceas. Intressant nog har de också en positiv effekt på trädgården i allmänhet. Vad är värt att veta om dem?

Var ska man plantera echinaceas? Är echinacea en flerårig?

Echinaceas är perenner eller perenn växter. Deras fördel är naturligtvis att när de väl planterats är de en trädgårdsprydnad i många år. Å andra sidan finns det vissa begränsningar. Vuxna växter tolererar transplantation dåligt, så om du bestämmer dig för att odla dem är det lämpligt att välja plats noggrant. Echinaceas gillar ett soligt eller halvskuggigt läge och jorden bör vara bördig och rik på humus med ett neutralt eller lätt alkaliskt pH. Samtidigt måste du komma ihåg att din växt kommer att växa gradvis, så det är tillrådligt att ge den lite utrymme. Echinacea är ett bra val även för nybörjare eftersom den inte är mottaglig för sjukdomar och skadedjur och inte kräver frekvent befruktning. Två gånger om året, på våren och sommaren, är tillräckligt.

När du tar hand om echinaceas grundläggande behov kommer den fleråriga växten att belöna dig med en rik och vacker blomning som varar från juli till oktober, beroende på sort. Dessutom är dess blommor vackert och intensivt doftande, vilket uppskattas inte bara av dem som är i trädgården vid den tiden, utan de lockar också till sig nyttiga pollinerande insekter som bin och fjärilar. Ett besök från sådana besökare är alltid välkommet. Echinaceas kan bli mellan 40 och 120 centimeter höga, så de erbjuder många möjligheter att arrangera i trädgården. De är också mycket uppskattade av trädgårdsmästare för sina många olika färger. Genom att kombinera olika sorter kan unika kompositioner uppnås. Vilka är värda att hålla i minnet?

Echinacea purpurea har många ansikten. Kombinationen av sorter skapar vackra arrangemang

Bland echinaceas är den mest populära Echinacea purpurea (Echinacea purpurea), som förekommer i flera varianter. Till exempel Mörkrosa pärla har svalt rosa blommor med mörkt lila mitt. Echinacea purpurea Prima Ingefära zasa Blommar inledningsvis i orange nyanser och övergår så småningom till rosa toner. Echinacea purpurea Vit svan, som namnet antyder, är vit med gul mitt. Det dyker också upp mer ovanliga sorter, t.ex. Echinacea purpurea Söt sandia, vars blommor har rosagröna kronblad.