Tips för hemmet

Det bästa sättet att koka ris är med en bit bröd. Prova ett trick från Japan

Att koka ris är fortfarande en utmaning för många av oss. Det är därför vi i värsta fall väljer ris i matlagningspåsar eller i bästa fall en riskokare. Men det finns andra sätt. Fina, tjeckiska, klassiska. Och, om riset måste sparas, lite japanskt också.

Det finns inget ris som liknar ris

Om du vill ha ris som är fluffigt, väldoftande och otroligt gott, glöm allt om ris i påsar eller förkokt ris, dvs. parboiled. Om du lär dig att laga klassiskt ångkokt ris kommer du inte att vilja äta något annat, och du sparar dessutom pengar.

Rundkornigt och långkornigt ris

Rundkornigt ris är perfekt för krämiga risottos, mjölkiga porridges, rispuddingar och sushi. Detta ris frigör stärkelse när det kokas, det klibbar och tjocknar.

Långkornigt ris är bra att ångkoka under lock eftersom du får fluffigt ris som inte fastnar. De mest populära typerna är basmati- och jasminris. Innan du går till snabbköpet kan du köpa det på ett vietnamesiskt hämtställe. Där får du förvånansvärt bra kvalitet till ett bra pris.

Basmatiris vs. jasminris

Basmatiris, som härstammar från norra Indien och Pakistan, är underbart fluffigt och doftar ljuvligt. Det är en självklarhet i det indiska köket. Jasminriset kommer från Thailand och luktar ännu skarpare, men är å andra sidan lite klibbigare. Det används i det kinesiska, thailändska och japanska köket. Båda typerna kan med fördel ångkokas.

Hur man lagar ris?

  • 160 g ris
  • en rimlig andel vatten (förklaras nedan)
  • 1 matsked vegetabilisk olja
  • ½ tesked salt

Förbered grytan så bred och låg som möjligt så att riset får en chans att bli så fluffigt som möjligt. Du behöver 80 g ris per person. Väg det och häll det sedan i grytan. För en kopp ris behöver vi 1,5 koppar kokande vatten. Detta är det perfekta förhållandet. Mät upp vattnet och låt det koka upp. Skölj riset.

Ställ grytan på spisen och torrvärm den på full låga. Tillsätt oljan och låt den värmas upp. Häll det sköljda riset i den heta oljan och stek i cirka en minut. Fortsätt att röra om, det får inte brännas. När det börjar bli vitt och kornen börjar studsa på den heta botten är riset mjukt. Häll sedan det uppmätta heta vattnet över riset. Tillsätt salt, rör om, täck med lock och koka på låg värme eller till och med från spisen i 15 minuter.

Rör inte om, kontrollera inte, töm inte riset under locket! Efter en kvart tar du av locket och fluffar upp riset med en stor, tvåtandad köttgaffel. Färdiglagad.

En brödskiva hjälper det kokta riset

Om du har kokat riset i mer vatten än nödvändigt, lägg en skiva vitt bröd ovanpå och koka det en stund på låg värme. Brödet suger upp det överflödiga vattnet. Det kan också absorbera lukten av riset. Oavsett om det är klassiskt eller bränt. I det här fallet, lägg en skiva vitt bröd på riset igen, vänta 5-10 minuter och lukten försvinner.

Leave a Response