Anthurium är en exotisk växt som ofta finns i våra hem. Den kännetecknas av sina hjärtformade, glansiga blad och slående, frodiga röda blommor. De kan dock blekna eller till och med sluta blomma om de inte tas om hand ordentligt. Det är då du bör nå en effektiv huskur och förbereda ett gödningsmedel för att vattna dina anthurium. Vi kommer att ge dig råd om hur du gör detta.

En anthurium är en tropisk växt av familjen aronaceae som växer naturligt i regnskogarna i Central- och Sydamerika. I Slovakien odlas den ofta som krukväxt, vilket ger en exotisk touch till alla interiörer. Anthurium drar blickarna till sig med sina hjärtformade, glansiga blad, men dess största tillgång är de vackra blommorna i en frodig röd färg.

När växten slutar producera nya blomknoppar ser den inte lika imponerande ut. Därför har vi råd om hur du kan uppmuntra anthurium att växa och blomma genom att vattna dem med ett hemmagjort balsam baserat på din favoritprodukt från köksdisken.

Varför blommar inte anthurium? Dessa är möjliga orsaker

Anthurium är en känslig art som behöver specifika förhållanden för att blomstra rikligt. Korrekt vård av växten bör inte glömmas bort. Även triviala misstag kan få anthuriumet att sluta växa och inte producera nya blommor.

  • Plats för anthurium

Positionen för anthuriumet ska vara ljus. Växten behöver mycket ljus för att växa ordentligt, men det bör vara diffust. Annars kan en anthurium som exponeras direkt för solen lätt brinna.

Att placera blomman nära ett öppet fönster är inte heller en bra idé, eftersom starka drag är inte bra för den. Kom ihåg att anthurium är termofila, så den lägsta temperaturen för anthurium är 20 grader Celsius.

  • Substrat för anthurium

Substratet för anthurium bör ha ett surt pH-värde mellan 4,5 och 5,5. Den ideala jorden för denna krukväxt är luftig, bördig och genomsläpplig. Passar bäst till torv i kombination med löv, sand och komposterad bark i förhållandet 1:1:1:1:1.

  • Vattning av anthurium

Anthurium behöver fuktigt substrat. Frekvent vattning av denna krukväxt är nödvändig, särskilt på sommaren, under perioder med intensiv värme. Mängden vatten bör dock inte överdrivas, som övervattning kan orsaka att anthuriumens rötter ruttnar.

  • Gödsling av anthurium

Det är bra att mata växten då och då befrukta. Överdriv dock inte med kvävegödselmedel, för även om bladen blir frodiga kan blomknopparnas tillväxt hämmas. Det rekommenderas att använda gödselmedel med hög kaliumhalt för att främja blomningen av blommor.

Hur man förbereder en hemlagad anthuriumbalsam från rismjöl?

Om växten blommar dåligt trots ordentlig vård är det värt att vattna den med ett hemlagat balsam för anthurium. För att förbereda det behöver du två ingredienser: vatten och rismjöl (köpt i butik eller hemlagat av rismjöl).

Rismjöl är en expressmat för krukväxter. Det innehåller alla element som är nödvändiga för korrekt växtutveckling, såsom fosfor, kalium, magnesium, kväve och kalcium. För beredning av anthuriumgödselmedel är det nödvändigt att lösa upp 1 matsked rismjöl i en liter vatten. Efter noggrann blandning av ingredienserna appliceras detta avkok en gång i veckan.

Vad mer är värt att vattna anthurium med?

Förutom rismjöl, en bra produkt för vattning av anthuriums är jäst. Detta kommer att hjälpa din växt att växa snabbt och upptäcka blommor. Dessutom kan du göra det här enkla hemlagade anthuriumgödselmedlet på nolltid.

Lös bara upp 1 tesked jäst i 1 liter vatten. Denna blandning är sedan vattna anthuriumet en gång varannan vecka. Detta kommer att förse växten med fördelaktiga vitaminer som stimulerar blomningen.