De är charmiga, växer frodigt och ger vackra kaskader av färgstarka blommor. Många balkonger och uteplatser pryds av petunior och urvalet kan vara svindlande. De blommar hela sommaren, ibland ända in i oktober, och väcker uppmärksamhet med sina många olika färger. En viktig uppgift vid odlingen är bland annat att ta bort döda blommor. Detta är viktigt om du vill njuta av deras frodiga och långa blomning. Hur tar man bort petunia-blommor? Många människor gör det felaktigt.

När ska man ta bort petunia-blommor?

Petunior har stolt regerat på balkonger och terrasser i många år. De finns i alla möjliga färger och bildar imponerande kaskader av blommor. De är lätta att odla och kräver ingen särskild kunskap eller trädgårdsskötsel. Men om du ger dem rätt förutsättningar kommer de att blomma fram till den första frosten. Petunior behöver regelbunden och riklig vattning, till och med två gånger om dagen vid varmt väder (helst morgon och kväll). Om de inte får tillräckligt med vatten kommer de att börja försvagas och vissna. Ett alltför vått substrat kan leda till rotröta och svampsjukdomar. Dessutom måste du säkerställa en regelbunden tillförsel av näringsämnenså att de har kraft och energi att producera blommor. Å andra sidan är skötseln av dessa växter inte begränsad till vattning och gödning. En viktig aktivitet är också regelbundet avlägsnande av döda blommor. Det ger längre och rikare blomning och håller dina växter vackra hela säsongen.

När ska man ta bort blommande petunior? Var uppmärksam på deras utseende. Om blommorna börjar vissna, deras färger ser bleka ut, de borde tas bort. Dessutom blir deras huvuden deformerade och hänger lågt. Vissna blommor bör till och med tas bort dagligen. Detta kommer att uppmuntra bildandet av nya blomknoppar, så att petunior kommer att blomstra rikligt och kontinuerligt fram till hösten.

Hur tar man bort petunia-blommor för att öka blomningen?

Enligt många människor räcker det att ta bort bleka och döda petunia-blommor. Om du vill att den ska blomstra ännu mer rikligt, stammen under blomman bör också klämmas. Detta hjälper växten att fokusera sin energi på att bilda nya blommor och förhindrar att döda blommor tynger ner den ytterligare. Dessutom hjälper det till att förhindra bildandet av frön, som försvagar petunian och resulterar i svagare blomning.

Hur tar man bort petunia blommor för att öka blomningen? Att göra det rätt, ta tag i hela blomma där den fäster vid stammen med dina index- och tumnaglar. Du kan också använda sekatörer eller vanliga saxar för att ta bort blommorna. Se dock till att verktyget är tillräckligt skarpt och desinficerat i förväg för att förhindra överföring av möjliga sjukdomar. Detta kommer att få petuniorna att blomma ännu rikligare och förvandla din balkong till ett hav av blommor. För att växterna ska kunna visa sin fulla skönhet bör du ge dem så mycket sol som möjligt.