Flera problem kan bidra till obehagliga badrumslukter. Oavsett om det är en igensatt vattenlås i handfatet eller ventilationsproblem. Särskilt badrummet är en plats där du måste hålla rent regelbundet. Det är på grund av den höga luftfuktigheten i detta rum som oönskade lukter kan uppstå oftare än i andra delar av huset. För att ta bort obehagliga lukter och återställa friskhet lönar det sig att använda huskurer för rengöring av badrummet. Hur blir man av med lukt i badrummet? Vi rekommenderar följande procedurer.

Varför luktar det i badrummet?

Det kan finnas flera orsaker till en obehaglig lukt i badrummet. Från en igensatt toalett till ett felaktigt luftkonditioneringsapparat. Det är viktigt att hitta källan till den obehagliga lukten. Då kan du bli av med den. Det lönar sig att använda huskurer för att få bort obehagliga lukter. Vinäger eller bakpulver är utmärkta. Om problemet är med luftkonditioneringen eller en igensatt sifon kan du behöva ringa en professionell. Du kommer att behöva använda mer specialiserade produkter för detta.

Ta bort obehagliga lukter från toaletten

Toalettlukt orsakas ofta av igensatta avloppsrör. På dessa ställen ansamlas bakterier. Det är dessa som orsakar den obehagliga lukten. Hur kan du hantera detta problem? Det bästa sättet att rensa avloppet är att använda varmt vatten med bakpulver. Detta är ett milt frätande ämne. Det är billigt och miljövänligt, men effektivt. Häll helt enkelt en halv kopp bakpulver i toalettskålen. Häll sedan varmt vatten över det. Vänta några minuter och skölj. Effekten kommer att vara omedelbart synlig.

Lukt från diskbänken

Smuts och hår kan täppa till sifonen. Det samlas också bakterier som orsakar en mycket obehaglig lukt. Hur kan detta avlägsnas? Du kan själv försöka dra ut en del av smutsen med hjälp av den lindade änden av en tunn tråd. Men det kanske inte räcker. Det bästa sättet är att skruva loss sifonen. Den ska sedan rengöras noggrant och tvättas i varmt vatten med diskmedel. Innan du skruvar loss vattenlåset, se till att sätta en skål på plats för att skydda dig från vattenpölar som droppar ner i avloppet.

Rengöring av duschkaret

En annan orsak till obehagliga lukter i badrummet kan vara ett smutsigt eller igensatt duschkar. Det är här den obehagliga lukten kommer ifrån. Kalk och smuts ansamlas på kanterna. Dessa måste avlägsnas. Använd bakpulver för att rensa avloppet, precis som du skulle göra för en igensatt toalett. Tvätta hela ytan med ättika och några droppar citronsaft blandat med vatten (i förhållandet 1:1:2). Häll blandningen i en sprayflaska för enklare applicering. Spraya produkten jämnt över hela ytan. Skrubba sedan ytan med en svamp. Skölj slutligen bort eventuell kvarvarande smuts under rinnande vatten och du är klar!

Problem med ventilationen

Ett annat problem med obehagliga lukter i huset kan vara ventilationsproblem. Dess uppgift är att skydda VVS-systemet från obehagliga luktar som kommer från det. Om rörledningen är blockerad kommer obehagliga luktar in i badrummet. Detta kan sedan spridas i hela lägenheten. Det är därför mycket viktigt att se till att ventilationsrören kontrolleras regelbundet. Om det behövs, ring en professionell för att reparera skadan.