Tips för hemmet

Du kan köpa det överallt. Spraya det på dina fönster så kommer getingar och bålgetingar aldrig att komma till dig

Bålgetingar hör till de insekter som inger rädsla: det är inte förvånande när bara en enda individ surrar högt och inger respekt med sin storlek. Det är inte förvånande att många människor betraktar dem som ovälkomna gäster, men ibland skjuter de bort dem på ett oklokt sätt, vilket kan sluta smärtsamt. Det är därför det är bättre att lära sig hemligheterna med att stöta bort getingar i förväg. Då kommer insekten att veta mycket väl att den är ovälkommen i vårt hus eller trädgård.

Är hornets att frukta?

Innan vi tar till plan B lönar det sig dock att känna till några fakta om dessa varelser. Först och främst finns det inget behov av att hantera dem radikalt, eftersom de är något användbara, eftersom de kan livnära sig på dött organiskt material och vissa skadedjur. Dessutom är hornets inte farliga för människor. Faktum är att de kan sticka mycket smärtsamt om de hotas, men giftet är inte mer skadligt än det som produceras av getingar. Naturligtvis bör alla de som är allergiska mot getingar och getingar ändå vara försiktiga. Men om vi inte är fans av dessa insekter och vill skydda vårt hem från ett eventuellt besök, är det värt att vända sig till olika metoder för att avskräcka getingar.

Hur man avskräcker hornets?

Hornets har ett mycket känsligt luktsinne. Det är en bra idé att börja med att odla växter som kan skrämma bort dem, så antingen på balkongen eller i trädgården är det värt att ha pelargoner, lavendel eller penséer. Inte bara kommer de att avge en behaglig doft för oss, men besök från hornets kommer säkert att vara mindre frekventa. Dessutom är aromatiska örter också värda att komma ihåg. Det är därför värt att ha på fönsterbrädan timjan och myntaeftersom de inte bara avskräcker bålgetingar, utan vi har också aromatiska kryddor till hands för våra måltider.

Å andra sidan kan du förbereda hemlagade sprayer mot insekter. Nå bara för antingen eukalyptusolja, eller efter vitlöksextrakt. Det är en bra idé att blanda dem med vatten och hälla i en sprayflaska. Spraya bara dessa huskurer på fönsterkarmar och balkonger och upprepa behandlingen med några dagars mellanrum för att göra den mer effektiv.

Om sådana metoder för att avskräcka bålgetingar inte övertygar oss är det värt att investera i myggnät. Installera dem bara i fönstren och sedan kommer insekterna inte att flyga in i våra rum.

Hur man beter sig när en hornet flyger in i huset?

Men vad ska vi göra när en geting flög in i vårt hus? Det är bäst att hålla huvudet kallt och inte göra några plötsliga rörelser, eftersom insekten i princip inte är aggressiv och kommer att flyga iväg på egen hand efter ett tag. Lämna bara fönstret öppet för dem, och om du störs av deras syn, lämna bara rummet. När kan en geting attackera? I grund och botten kan den sticka i sällsynta fall av ett hot, så att driva bort den, försöka träffa den eller flaxa runt kan betraktas som en attack, så när den ställs inför ett försvar kan den sticka smärtsamt.

Vad ska man göra med ett getingbo?

En enstaka geting som flyger in borde inte förvåna så mycket, eftersom den säkert har flugit in för att leta efter mat. Värre är det när du upptäcker att besöken blir tätare och att antalet insekter stadigt ökar. Då är det troligt att det kan finnas ett getingbo i närheten: de bygger dem i marken, men bor ofta i obebodda loft, sommarstugor och andra uthus. Hur tar man bort ett getingbo? Det är inte en lätt uppgift, för brandmännen kommer inte att hjälpa till här och kan vägra att ingripa. Du kan då använda dig av specialistföretag eller ta hand om det själv, även om de rasande getingarna då säkert kommer att fortsätta attackera för att försvara boet.

Leave a Response