Tips för hemmet

Luktar din tvättmaskin illa? Häll detta från köket i den och den blir så gott som ny

Öppnar du tvättmaskinsluckan och känner en tydlig unken lukt? Det är mögel som du måste bli av med så snart som möjligt. Att tvätta kläder i den kan förstöra den, så agera tidigt. Hur blir man av med mögel i tvättmaskinen? Vi har ett enkelt och pålitligt sätt för dig.

Mögel som lurar på svåråtkomliga ställen i tvättmaskinen är ett ganska vanligt problem. Om du bara inte vädrar tvättmaskinen efter tvätt eller glömmer att göra en rutinmässig trumrengöring är det kört. Svampar utvecklas till en början symtomfritt, men med tiden kommer du att märka svarta fläckar i tvättmaskinen och känna en obehaglig lukt. Lyckligtvis kan du snabbt hantera mögel med hjälp av huskurer.

Hur blir man av med mögel från tvättmaskinen? Håll packningen ren

Man kan tycka att eftersom tvättmaskinen tvättar och är i ständig kontakt med vatten och rengöringsmedel borde den inte vara smutsig. Tyvärr är verkligheten en helt annan. Mögel gömmer sig vanligtvis bakom trumpackningen, där det finns en perfekt miljö för det att växa. Om du inte ser till att lämna luckan öppen efter varje tvätt och torkar av dessa områden med en trasa, måste du räkna med att det förr eller senare kommer att uppstå mögel.

Hur rengör man tätningarna i tvättmaskinen? Du behöver bara ett trick för att göra det. Ta några ark pappershandduk och blötlägg dem i blekmedel. Placera papperet under packningen och låt det ligga där i 5 till 6 timmar. Ta sedan bort pappershanddukarna, torka packningen noggrant med en ren trasa och låt dörren stå öppen för att torka.

Hur rengör du insidan av en tvättmaskin hemma? Du gör det effektivt med det här tricket

Det är inte svårt att hålla tvättmaskinen ren och det räcker med att behandla den regelbundet. Det kommer inte bara att fräscha upp din tvättmaskin, utan det kommer också att ta bort kalk och rester som gömmer sig inuti trumman. Allt detta du behöver, är citronsyra och lite tid.

  • Öppna tvättmedelslådan och häll totalt 100-120 g citronsyra i varje fack.
  • Ställ in den längsta tvättcykeln på högsta temperatur och starta tvättmaskinen.
  • När programmet är klart öppnar du luckan och torkar av insidan noggrant med en torr trasa. Om du känner för det kan du rösta i vår omröstning nedan.

TIP! Diskmedelslådan behöver också rengöras regelbundet. Ta ut det ur tvättmaskinen, lägg det i en skål, häll en kopp vinäger i den och häll i tillräckligt med vatten för att täcka föremålet. Låt det ligga i lösningen i en timme, varefter du torkar bort smutsen med en svamp. Skölj under rinnande vatten och torka med en pappershandduk.

Leave a Response