Värdiga ficusträd dekorerar ofta våra hem eller kontor. Många väljer att odla dem eftersom de flesta sorter inte är särskilt krävande. Under rätt förhållanden kan de nå upp till 2 meter i höjd, vilket är en otrolig behandling för finsmakare av stora växter. Hur tar man hand om ficus i en kruka?

Som fikus är mycket anpassningsbara, de kan växa i praktiskt taget alla förhållanden. Vissa arter, som Benjaminfikus, kan rena luften genom att fånga upp farliga toxiner från den. Detta är en extremt användbar funktion, särskilt i staden, så placera en kruka med ficus nära din säng och njut av en lycklig natts sömn. Är du osäker på hur du ska ta hand om en ficus? Nedan hittar du några tips.

Hur man tar hand om ficus i en kruka? Det är inte en svår uppgift

Ficus behöver inte mycketför att vara lycklig. Om du uppfyller några grundläggande behov hos växten kommer den att belöna dig med ett vackert utseende och hälsa från rötter till blad. När du väljer en kruka för en ficus måste du överväga dess storlek. Den gillar inte trånga förhållanden, så bör vara tillräckligt storför att bekvämt rymma växtens rötter. Den ska vara fylld med ett genomsläppligt substrat, tillsats av torv eller perlit kommer att visa sig användbart här.

Ficus gillar inte överflödigt vatten, så vattna den bara när jorden är torr på ytan. Överdriv inte med vattenmängden så att du inte orsakar rotröta. Placera krukan med växten ljust eller i halvskugga, nära ett fönster. Se till att bladen inte utsätts för starkt solljus. Undvik frekvent omplantering av ficus. Gör detta först när rötterna inte längre passar i krukan.

TIPS! Om en ficus inte längre passar in i ditt rum kan du klippa av bladen. Använd en vass sax för att göra detta och ta inte bort mer än 1/3 av volymen åt gången. På så sätt stressar du inte växten och den kommer att kunna regenerera lätt.

Vad kan man göra för att få en ficus att växa snyggt? En ingrediens kommer att hålla din växt frisk

Om du märker att din ficus tappar färg och att något är fel med den, är det värt att ta hand om att stärka den. Ett utmärkt botemedel skulle vara hemlagad gelatin balsam. Den innehåller många värdefulla ingredienser som kommer att gynna dess tillstånd. Om du använder det regelbundet kommer skotten att bli starkare och nya blad kommer att dyka upp snabbt.

  • Häll 1½ liter varmt vatten i en kanna och tillsätt en och en halv matsked gelatin.
  • Rör om ordentligt och låt svalna.
  • Häll den kylda lösningen över ficusen och se till att inte blöta ner bladen.
  • Behandlingar Upprepa var fjärde veckatills en betydande förbättring har skett.