Tips för hemmet

Detta är det maximala antalet kaffe du bör dricka per dag, annars skadar du dig själv

Många människor kan inte föreställa sig ett liv utan kaffe. Det är deras morgon- eller eftermiddagsritual som ger dem energi för resten av dagen. Tyvärr är kaffe inte en dryck som man kan hälla litervis av i sig själv. Du måste vara försiktig med mängden.

Vissa människor dricker kaffe för nöjes skull, andra för att vakna. Kaffe har många nyttiga egenskaper: det minskar stress, förbättrar blodcirkulationen och innehåller över 1 000 olika antioxidanter. Man får dock inte glömma att det i första hand är en koffeinkälla. Det har en stimulerande effekt på nervsystemet och gör oss piggare och mer fokuserade.

Hur många kaffe per dag kan man dricka? Detta är den dos som rekommenderas av experter

Koffein minskar trötthet, gör oss mindre sömniga och förbättrar vår förmåga att tänka logiskt. Ett överskott av koffein kan dock vara skadligt. Det leder till olika hälsoproblem som sömnstörningar, förhöjt blodtryck, oregelbunden hjärtrytm, matsmältningsproblem och huvudvärk. Kaffe spolar ut vatten ur kroppen och med det värdefulla mineraler. Enligt U.S. Food and Drug Administration bör vi inte konsumera mer än 400 mg koffein dagligen. Detta motsvarar fyra koppar bryggkaffe på cirka 230 ml.

Symtom på överdosering av kaffe. Vad är faran med överskott av koffein?

När du överdoserar koffein känner du i många fall omedelbart att något är fel. Om efter att ha druckit kaffe du har huvudvärk, magont, hjärtklappning, bröstsmärta, inte kan sova eller har diarré är det ett tecken på att du har druckit för mycket kaffe.

– ”Att konsumera mer än fyra till fem koppar kaffe om dagen, motsvarande 500 till 600 mg koffein, kan öka risken för kardiovaskulära problem, särskilt högt blodtryck”, säger Dr. Michael Hartman, en nutritionist, till Vogue. Du kan också känna dig ängslig och irriterad – ett resultat av den plötsliga ökningen av kortisol- och insulinnivåerna som kan pågå i upp till 24 timmar, tillade experten. Om du känner för det, rösta i vår omröstning nedan.

Leave a Response