Att odla gröna bönor är inte det svåraste som finns, men du måste ge dem optimala förutsättningar för att de ska utvecklas hälsosamt och växa vackert. Om du märker att bladen gulnar är det därför bäst att agera snabbt, eftersom det är ett tecken på överhängande problem.

Gröna bönor är en välsmakande grönsak som dyker upp på tallrikarna särskilt på sommaren. Inte undra på att många odlar den i sin trädgård. Vad ska man tänka på för att de ska växa bra?

Vad gillar den gröna bönan? Framför allt solsken

Gröna bönor älskar solenså när du letar efter en plats för den i trädgården, välj en plats där den inte kommer att saknas. Dessutom bör den vara varm och skyddad från vinden, som kan skada den. Glöm inte att ta bort ogräs från sängarna en gång i veckan, men gör det försiktigt och känsligt. Växtens rötter är bara några centimeter under marken, så de kan lätt skadas. Och glöm inte regelbunden vattning, men inte för intensivt. Det är bäst att vattna bönorna på morgonen eller kvällen.

Vad ska man göra när bönblad blir gula? Börja med platsen

Det vanligaste skälet till att bönor inte vill växa, vissnar och bladen blir gula är att de står fel. Så snart du märker att ett problem börjar dyka upp, bör du därför vara uppmärksam på om de får tillräckligt med sol. Grödans näring är också viktig, eftersom föredrar en jord som är bördig och full av näringsämnen och som dessutom är lätt sur. Nyckelordet här är ”mild”, så överdriv det inte. Se också till att den inte har brist på kväve, kalium och magnesium, eftersom deras brist är ett enkelt sätt till kloros.

Varför blir bönablad gula? Det kan finnas flera skäl

Att vattna gröna bönor är viktigtom du vill att den ska producera en hälsosam och riklig skörd. Men även här måste man vara försiktig, eftersom både över- och underbevattning kan leda till att plantan dör. I det första fallet finns det risk för rotröta, i det andra fallet tar den helt enkelt inte upp näring från jorden. Så använd en hälsosam hastighet, vattna ofta, men inte för generöst. Och om du märker ljusbruna fläckar på bladen med en mörkare oval kant, agera snabbteftersom du förmodligen har att göra med midjebakterios. I det här fallet kemisk sprutning är nödvändig.