Tips för hemmet

Bara 1 minut kvar? Varför det alltid tar längre tid med tvättmaskinen

För många människor är tvätten en daglig hushållssyssla. Särskilt familjer har berg av tvätt att ta hand om varje vecka. Så in i tvättmaskinen, tillsätt tvättmedel, ställ in programmet och vänta på att tiden på displayen ska gå ut.

Men det är inte så enkelt. Du har säkert stått framför tvättmaskinen när sista minuten visas och väntat på att pipet ska öppna luckan.

Men på något sätt verkar den här sista minuten dra ut på tiden. Är det bara min fantasi eller tar den sista minuten på tvättmaskinens display verkligen längre tid? En minut på tvättmaskinen verkar på något sätt inte motsvara en minut i livet.

Men varför är det så? Vi gick till botten med det och blev förvånade över varför tidsvisningen inte nödvändigtvis stämmer överens med den ”normala” tiden.

Expert avslöjar: tider är bara riktlinjer

I en intervju med , avslöjar experten Maria Beltran från Robert Bosch Hausgeräte GmbH varför tiden på tvättmaskinens display inte motsvarar vår tid. ”I princip anges varje processteg i våra tvättmaskiner med en förväntad cykeltid.” Det betyder att displaytiden anger den tid som tvättmaskinen behöver för ett visst program. Detta är förprogrammerat.

Men om några ”fel” smyger sig in kan detta påverka tiden så att ett program tar längre tid. Den tid som visas på displayen förblir dock densamma, eftersom den är sparad. Tiden är därför endast ett riktvärde och visar hur lång tid maskinen tar under optimala förhållanden.

Men vilka faktorer kan påverka tiden? Det ska vi berätta för dig.

Orsak 1: Felaktig dosering av tvättmedel

En av de vanligaste orsakerna till att tidsvisningen avviker är felaktig dosering av tvättmedlet. Om du lägger i för mycket tvättmedel i tvättmedelsfacket bildas betydligt mer skum. Det tar därför längre tid för tvättmedlet att avlägsnas helt från tvätten. Det finns sensorer i tvättmaskinen som registrerar när det inte längre finns något skum. Om så är fallet kan du bara växla till nästa program. Så om det tar längre tid för sensorerna att inse att det inte längre bildas skum, kommer tiderna inte längre att stämma överens.

Orsak 2: Låg vattentemperatur

Om din tvättmaskin endast är ansluten till kallvatten tar det längre tid för vattnet i trumman att värmas upp och nå maximal temperatur. Detta kan kosta extra tid, vilket innebär att nästa program startar senare.

Orsak 3: Lågt vattentryck

En tvättmaskin fungerar bäst när vattentrycket är så högt eller normalt som möjligt. Om så inte är fallet, dvs. om vattentrycket är för lågt på grund av t.ex. gamla rör, tar det längre tid för maskinen att dra ut vattnet ur rören och fylla trumman. Detta kan också leda till fluktuationer över tid.

Orsak 4: Felaktig laddning

Den sista minuten drar ut på tiden? Den sista minuten är ofta relaterad till lastningen. Om trumman laddas fel kan en obalans uppstå, vilket resulterar i en obalans. Det kan t.ex. hända om trumman är underbelastad och all tvätt ”skrynklas ihop” på bara en sida.

Tvättmaskinen måste nu reagera på denna obalans och justera sitt program, t.ex. genom att vrida trumman bakåt. Först när sensorerna känner av att det sista programmet har avslutats på rätt sätt stannar maskinen och avslutar programmet. Beroende på ”problemet” kan detta ta längre eller kortare tid.

Så nästa gång du står framför tvättmaskinen och väntar på de sista minuterna är det bättre att sätta sig ner igen. Det brukar ändå ta längre tid.

Ytterligare lästips:

Leave a Response