Tips för hemmet

Åkervädd i trädgården? Detta fungerar effektivt och utan kemikalier

 

Fältbinda (Convolvulus arvensis) tillhör bindweed-familjen och är en spridande växt, som föredrar att växa på fält, på obearbetade jordområden i träda och vid fältkanter i en ganska torr miljö. Den växer på både kvävefattiga och kväverika jordar.

Åkervädden har en pålrot och skotten kan bli upp till två meter långa. De rosa-vita blommorna blommar huvudsakligen från juni till september. Bladen på åkervädd är pilformade och rundade i spetsen. Som jämförelse är bladen hos staketvindan större och hjärtformade.

Trots sina vackra och doftande blommor ogillas fältvädd ofta av amatörträdgårdsmästare. Detta beror delvis på dess kraftiga tillväxt. Dessutom klättrar skotten på åkerbinda gärna upp på andra växter i en vänstervind eller växer nära marken och sprider ut sig mycket.

När du väl har fältvädd i din trädgård är det extremt svårt att kontrollera ogräset. Det är dock fortfarande möjligt att driva ut växten ur trädgården. Vi har två användbara knep som du kan använda för att bli av med åkerbinda. Det vi dock kan avslöja i förväg är att det krävs lite uthållighet.

Bli av med åkerbinda: Rensa ogräs regelbundet

En metod är regelbunden ogräsrensning eller att skära av skotten. Denna metod visar sig dock vara extremt mödosam. Växten måste alltid dras ut eller skäras av på marknivå.

Processen måste upprepas tills växten är så försvagad att den inte längre kan producera skott. Många ger upp i förtid, vilket är ett misstag. Att bekämpa åkerbinda kan vara en extremt långvarig process.

Att ta bort rötterna är mycket svårt och vanligtvis inte lovande. Dessutom bör du inte kratta i jorden, eftersom delning av rötterna inte förstör växten. Istället kommer de delade rötterna att gro igen.

Bli av med åkerbinda: Lägg fleece, mulchfilm eller en presenning över ogräset

Alternativt kan du använda minst ett års fleece, en stor presenning eller en mulchfilm över de områden som är angripna av ogräs. Filmen kan sedan täckas med barkmull. Bristen på ljus gör att växten dör på lång sikt. Denna metod är särskilt lämplig om större områden är drabbade av åkerbinda.

Åkerbinda: Är det ens meningsfullt att bekämpa den?

Eftersom fältet bindweed är ekologiskt värdefull anses vara ekologiskt värdefull, bör bekämpning övervägas noga. Åkervädd växer ändå ofta på vilda platser i trädgården. Växten och dess blommor är en källa till föda för insekter och vildbin.

Leave a Response