Trädgård

Varför vrider tomatblad sig?

Många trädgårdsmästare märker att bladen på växterna de odlar börjar vrida sig – i synnerhet handlar det om och ibland på paprika vars blad är allvarligt deformerade, blir bubbliga i den centrala venen, smala och ibland asymmetriska.

Du kanske blir förvånad, men detta ”fenomen” har inget att göra med sjukdom, utan är relaterat till herbicidskador på växterna.

Orsaker till tomatbladkrullning

Var kan herbicider komma från i trädgårdsbäddar? Ett sätt att ”förorena” är genom gräs från gräsmattor som behandlats med dessa ämnen. Herbicider ansamlas också på spannmålshalm och kompost i upp till två år.

När du komposterar gräs eller halm från fält där herbicider har använts för att bekämpa ogräs, finns dessa ämnen kvar. De ansamlas också i gödsel. Efter kompostering minskar inte herbicidernas effektivitet.

Och även om många trädgårdsmästare inte använder gödsel, förlitar de sig på kompost, vermikompost och granulatgödselmedel. Genom dessa medel kommer herbicider in i jorden och växterna.

För att lösa detta problem måste du ta bort de skadade bladen och behandla växterna med stimulerande läkemedel. Med tiden kommer beskurna växter att utveckla friska löv.

Humiska preparat kan också bli en hjälpare i denna svåra uppgift.

Tomater behöver ordentlig gödsling för att växa friska. För detta är aska idealisk.

Varför aska är bra för växter:

  • Innehåller många nyttiga makro- och spårämnen;
  • askan innehåller kalium, som är oumbärligt för tillväxt och utveckling av alla typer av växter;
  • den fosfor som den innehåller är i en form där den bäst absorberas av växter;
  • askan skyddar plantorna från skadedjur och sjukdomar.

Beredningen av gödselmedlet är mycket enkel. Det finns inget behov av att späda ut eller insistera på någonting. Blanda bara 2 matskedar träaska med 5 matskedar sand. Strö blandningen på jorden runt buskarna. Skiktet ska vara ungefär 0,5 cm. Vattna sedan växterna och strö lite torr jord ovanpå.

Ge plantorna detta askgödselmedel en månad efter groning eller 2 veckor efter betning.

Unga plantor kan vattnas med en askinfusion, som görs av 1 matsked aska och en liter kokande vatten. Låt stå en dag och sila innan du vattnar planteringen.

Leave a Response