Tips för hemmet

Bilägare i Slovakien kan komma att uppleva en förändring i STK-čka. Det här är vad som väntar dem

Förare i Slovakien kan snart få se betydande förändringar i det tekniska och utsläppskontrollsystemet för fordon. SNS-partiet kommer med förslag som ska göra livet enklare för bilisterna.

Förlängning av tidsfrister

För närvarande måste nya bilar genomgå en trafiksäkerhetsprovning efter fyra år, men enligt SNS senaste plan skulle detta kunna förlängas till fem år. ”Vi vill på ett förnuftigt sätt höja det till fem år”, sade partiets ordförande Andrej Danko vid en presskonferens. Partiet planerar redan att lägga fram flera lagförslag vid sitt möte i september, som bland annat kommer att omfatta en ändring av tidsfristerna för teknisk kontroll av fordon.

Mobbning av äldre bilar

De föreslagna ändringarna kommer inte bara att påverka nya bilar, utan även äldre bilar. Enligt riksdagsledamoten Rudolf Huliak bör bilar i drift genomgå en trafiksäkerhetsprovning inte efter två år, utan efter tre år. Dessutom bör de individuella uppgifterna under inspektionerna justeras.

”Olycksfrekvensen som orsakas av fordonets tekniska skick är mycket låg, den kan bara uttryckas som en procentsats. Därför anser vi att det nuvarande systemet är mobbande, särskilt mot ägare av äldre fordon. Jag tror att det också kommer att bli nödvändigt att ompröva Euronormerna”, sade EU-parlamentarikern.

Otillräcklig finansiering för nya fordon

Huliak påpekade också att slovakiska medborgare inte har möjlighet att köpa ett nytt fordon vart tredje år. ”Vi är inte en nation som har möjlighet att köpa ett nytt fordon vart tredje år. Så vi kommer verkligen att göra allt vi kan för att göra det alternativet tillgängligt för människor”, tillade Huliak.

SNS kommer alltså att lägga fram förslag som avsevärt kan förändra förarnas skyldigheter vid tekniska kontroller och utsläppskontroller av fordon, och därmed göra livet enklare för många bilister i Slovakien.

Leave a Response