Tips för hemmet

Rengöring av sifonen: Hur man rengör diskbänksavloppet igen

 

Sifonen är rörsystemet under tvättstället eller diskbänken. Det böjda röret är länken mellan diskbänken och väggen. Det innebär att allt som passerar genom diskbänken och ner i avloppet också passerar genom sifonen.

Sifonen är egentligen till för att hålla kvar obehagliga lukter som orsakas av avloppsvattnet. Det är därför den vanligtvis är konstruerad i en U-form. Om vatten rinner genom sifonen blir det alltid kvar en liten mängd vatten i rördelen på grund av U-formen. På så sätt bildar sifonen en naturlig luktbarriär.

Läs också:

Men eftersom avloppsvattnet från diskbänken fortfarande passerar genom sifonen samlas matrester och fett med tiden. Detta kan fortfarande leda till en illaluktande lukt vid någon tidpunkt.

Men det betyder inte att du måste köpa en ny sifon direkt. Du kan enkelt rengöra rörsystemet under diskbänken med några enkla huskurer.

Det här är inte bara en barnlek, utan också hållbart och kostnadseffektivt.

Rengöring av sifonen med ättika och bakpulver

Bakpulver och vinäger är två absoluta mirakelkurer som kan användas på många sätt i hushållet. För att rengöra både avloppet och sifonen kan du helt enkelt hälla två till tre matskedar bakpulver direkt i avloppet och sedan tillsätta en halv kopp vinäger.

Det väsande och bubblande ljudet efteråt är ett tecken på att den kemiska reaktionen fungerar och att huskuret gör sitt jobb. Om du inte längre hör något ljud kan du skölja med cirka två liter varmt vatten.

Rengöring av sifonen med cola

Cola kan också hjälpa till att lossa avlagringar och liknande i sifonen. Häll helt enkelt en eller två koppar cola i avloppet och låt det verka över natten. Skölj sedan med varmt vatten. Den syra som colan innehåller ser till att avlagringarna lossnar.

Ta bort sifonen för rengöring

Sifonen kan också rengöras manuellt. Skruva då loss den med en tång och placera en hink under så att det kvarvarande avloppsvattnet inte rinner ut i skåpet.

Du kan sedan rengöra sifonen i ett annat handfat eller spola av den i duschen. Allt du behöver är lite diskmedel och en borste för att komma in i rörsystemet för att rengöra det.

Alternativt kan du också använda en kolv eller en rörrengöringsspiral. Vi hittade en hel uppsättning rörrengöringsredskap till ett litet pris på Amazon.

Leave a Response