Tips för hemmet

Rengör brända krukor: Den här drycken är en riktig mirakelkur

Vi har alla varit där: en gång har vi inte varit uppmärksamma och middagen har förvandlats till ett becksvart, envis lager på botten av vår älskade gryta.

Nu är det dags att agera. Omedelbar blötläggning är den bästa åtgärden mot inbrända beläggningar. Låt vattnet med en skvätt diskmedel stå i några timmar eller till och med över natten. I regel kommer detta att ta bort de flesta fläckar.

Läs också:

Om den brända krukbotten är lite mer envis kan följande huskurer hjälpa till att få din kruka att skina igen:

#1 Bakpulver

Bakpulver är en riktig klassiker i köket. Strö en generös mängd bakpulver på den brända botten av din kastrull och tillsätt lite vatten tills det bildar en pasta. Låt blandningen verka i några timmar, helst över natten. Du kan sedan enkelt ta bort inkrustationerna med en svamp eller borste.

Om du har bråttom kan du kort värma pastan av vatten och bakpulver i en kastrull. På så sätt förkortas blötläggningstiden till ca en timme. Rengör sedan kastrullen noggrant med en svamp och skölj med rent vatten.

Du kan handla vackra krukor här*:

#2 Vinäger

Vinäger är en annan mirakelkur som du förmodligen redan har hemma. Fyll din kastrull med vatten och ättika (i förhållandet 3:1) och värm upp blandningen. Låt det sjuda i några minuter så att syran löser upp de fastbrända resterna. Låt sedan pannan svalna och skrubba helt enkelt bort resterna.

Varning: Var noga med att sätta på köksfläkten eller öppna ett fönster. Detta beror på att fräna ångor stiger upp när vinäger värms upp.

#3 Cola

Ja, du läste rätt: Cola kan göra mer än att bara släcka törsten! Fosforsyran som finns i cola löser effektivt upp eller lossar fastbrända matrester. Häll helt enkelt en burk cola i pannan och låt mirakelvätskan verka i några timmar. Alternativt kan du också värma colan försiktigt i 30 minuter.

Det bör då vara mycket lättare att ta bort de fastbrända resterna med en svamp eller borste. Skölj sedan pannan noggrant eller ställ in den i diskmaskinen.

#4 Fliken Diskmaskin

Lägg en halv diskmaskinstabbe i botten på din brända kastrull. Fyll kastrullen med varmt vatten och låt den ligga i 30-60 minuter tills fliken har lösts upp helt. Smutsen bör då vara lätt att ta bort.

Olika grytbaser – olika tillvägagångssätt

Emaljerade krukor

Dessa små skatter är vackra och lite ömtåliga. Du bör därför vara särskilt försiktig här. Det är bättre att använda mjuka svampar och undvika aggressiva skurmedel för att inte skada ytan. Blötläggning i varmt vatten med lite diskmedel gör ofta underverk.

Krukor i rostfritt stål

Rostfritt stål är robust och tål lite mer. Här kan du använda starkare rengöringsmedel om huskurerna inte räcker till. Men även här gäller det att vara försiktig så att man inte repar! En blandning av bakpulver och vatten som får verka över natten kan göra underverk.

Kastruller av gjutjärn

Dessa klassiker behöver särskild omsorg. Vid fastbränd mat hjälper det ofta att gnugga grytan med grovt salt och sedan skölja väl. Se alltid till att torka gjutjärnsgrytan väl efter rengöring och olja in den lätt för att förhindra rost.

Bränd karamell kan vara särskilt envis, men det finns ett trick för detta också. Fyll kastrullen med vatten och låt det koka upp. Värmen kommer att lösa upp sockret i karamellen. Sedan är det bara att skölja ur kastrullen.

Också intressant:

Oavsett vilket missöde som händer dig i köket – med dessa knep kommer du att vara väl förberedd. Har du några andra tips? Låt oss veta och dela dina erfarenheter med oss på Instagram eller Facebook.

Leave a Response