Vi använder pappershanddukar och näsdukar praktiskt taget varje dag. Ändå är det många som inte vet vilken soptunna de ska slänga dem i. Det visar sig att det beror på. På vad, exakt?

Har du torkat bort smutsen med en pappershandduk eller snyftat i en näsduk och nu vet du inte var du ska slänga den? Definitivt inte i den blå soptunnan. Många människor inser inte detta och gör detta misstag. Hur separerar man den här typen av avfall?

Hur sorterar man avfall på rätt sätt? Det är lättare än du tror

Källsortering är obligatoriskt sedan flera år tillbaka. Men det finns fortfarande många som inte vet hur man ska sortera avfallet på rätt sätt, vilket innebär att avfall hamnar i fel kärl och att det blir svårt att återvinna och återanvända resurser. Vilka papperskorgar är de vanligaste och vad ska man slänga i dem?

  • Gult för metall och plast,
  • grönt för glas,
  • blå på papper,
  • svart för blandat avfall,
  • brunt för (biologiskt) köksavfall.

I teorin borde avfallssortering inte innebära några svårigheter eftersom den beskrivs på ett klart och entydigt sätt. I praktiken producerar vi dock så mycket olika avfall varje dag att det kan vara förvirrande. Speciellt när det gäller mindre uppenbara förpackningar eller matrester.

Var ska man lägga använda pappershanddukar? Gör inte det här misstaget

Många slänger pappershanddukar i de blå soptunnorna. Det är bara fel i ett enda fall, och det är när de är rena. Naturligtvis bör du komma ihåg att det inte är särskilt meningsfullt, eftersom det är bättre att förbruka dem tidigare. Men i en sådan situation bör de ändå hamna i pappersavfallet. Om de är smutsiga ska de slängas i de svarta soptunnorna, dvs. i blandavfallet. Det bör också noteras att det kan leda till igensatta avlopp att slänga dem i toaletten, så det är bäst att undvika detta.

Får man lägga näsdukar i pappersinsamlingen? Endast i en situation

Om du fortfarande undrar vilken behållare du ska slänga dina näsdukar i, så finns det en lösning här. De rena hör hemma i pappersbehållaren (blå), de smutsiga i den blandade behållaren (svart). Fuktiga våtservetter hör å andra sidan bara hemma i det blandade avfallet. Även här är det inte lämpligt att slänga dem i toaletten eftersom de kan täppa till den.