Tips för hemmet

Skydda växter från värme: Vad du bör göra på sommaren

 

Juli och augusti är i allmänhet bland de varmaste månaderna på året i det här landet. Värmen påverkar inte bara oss, utan även våra växter. Det är inte alla växter som tål temperaturer över 30 grader och framför allt inte alla växter som tål direkt solljus. Därför bör du tänka på rätt plats när du planterar för att säkerställa optimala odlingsförhållanden.

Men även i skuggan kan de höga temperaturerna vara ett verkligt problem för växterna på sommaren. Men hur skyddar jag blommor och växter under varma dagar? Vi har sammanfattat de bästa tipsen och knepen för dig.

Tips #1: Skydda växterna mot värme – Se till att de får tillräckligt med vatten

Det är förmodligen ingen överraskning för de flesta, men det viktigaste när det är varmt är att vattna dina växter. Du bör dock se till att du vattnar dem ordentligt. Och helst på morgonen och kvällen. Att vattna tidigt på morgonen har den fördelen att jorden kan ta upp vattnet bättre.

Det är fullt tillräckligt att vattna en gång om dagen, och det ordentligt. Det bästa sättet att göra det är naturligtvis med en vattenslang, som du kan använda för att vattna växterna så kraftigt att fukten kan tränga ner i de djupare jordlagren.

Lästips:

Tips #2: Skydda växterna från värme – Ge skugga

Även växter som gillar solen kan drabbas av direkt solljus under mycket varma dagar. Det kan till och med leda till solbränna. Krukväxter bör därför flyttas in i skuggan. Om detta inte är möjligt, t.ex. på grund av att det är en rabatt, *

Tips: För att snabbt skydda dina växter och blommor från solen kan du också spänna ett stort lakan över rabatten. Ett parasoll är också perfekt för balkongväxter.

Tips 2: Skydda växterna mot värmen – förhindra att jorden torkar ut

Det är inte bara växterna själva som lider av värmen. Även jorden kan torka ut rejält på sommaren. Buskar, perenner och marktäckande växter kan hjälpa till att skydda rabatten från uttorkning. Marktäckande växter som sandtimjan, mattflox, het stenkyndel eller kattmynta passar bra i soliga lägen.

Du kan också täcka jorden med grönt avfall som löv, gräsklipp eller häckklipp. Halm eller barkmull är också lämpliga som en snabb åtgärd för att skydda jorden mot värmen.

För övrigt bör du inte så nya frön under varma dagar. Det är också bättre att vänta tills det har svalnat igen innan du planterar nya växter.

Leave a Response