Gröna bönor är en hälsosam och mycket välsmakande grönsak. På sommaren kan du äta dem med pasta, ris, fisk och kött. Om du odlar den i din trädgård, missa inte den bästa tiden att skörda denna växt så kommer du att kunna njuta av dess kvaliteter hela sommaren. Ta reda på om du kan skörda gröna bönor nu.

Gröna bönor är en av de hälsosammaste grönsakerna du kan odla på din fastighet. Den är en källa till många värdefulla näringsämnen. Den innehåller bland annat C-vitamin, som stöder immunsystemet och fungerar som en antioxidant som hjälper till att bekämpa vattenradikaler.

Du kommer också att hitta: Vitamin K, folsyra, kalium, järn eller magnesium och som en extra bonus får du också en fantastisk smak, förutom en mängd vitaminer. I köket kan gröna bönor användas på många sätt. Om du inte missar den bästa tiden att skörda dem i trädgården kan du njuta av dem under hela semestern.

När mognar gröna bönor? Här är vad du behöver veta om du odlar dem

Gröna bönor som sås i marken i maj (eller i växthuset i april) bör vara mogna i slutet av juli, augusti och september. Du kan låta dina gröna grönsaker bära frukt långt in på hösten, men du måste vattna dem regelbundet och inte skjuta upp skörden.

Om du besöker din köksträdgård ofta och plockar baljorna regelbundet, kommer du att uppmuntra de gröna bönorna att sätta nya blommor och därmed producera godare och hälsosammare frukter.

När ska man plocka gröna bönor – term. Bättre att inte missa den bästa tiden

Den bästa tiden att skörda gröna bönor är när baljorna är 15 – 20 cm långa. Skörda dem innan de börjar gro. Helst bör du se över plantorna med några dagars mellanrum.

Kontrollera dem var 3-4:e dag under skördeperioden för bönor. På så sätt säkerställs att skörden alltid är färsk och stor, utan att vara trådig eller övermogen. Mycket svullna frukter som redan har utvecklat utbuktningar är inte särskilt goda.

Men var noga med att plocka alla (även de gamla, missade skida som du inte tänker äta). På så sätt kommer dina gröna bönor alltid att producera rikligt, och du kan kasta de oönskade frukterna i komposten.