Börjar gurkblad bli gula? Detta kan vara ett tecken på allvarliga problem relaterade till brist på näringsämnen, otillräcklig vattning eller skadedjur. Hur hanterar man det? Det finns några ganska enkla metoder som är värda att använda för att förhindra att gurkor blir gula och njuta av friska, starka växter hela säsongen.

Varför blir gurkablad gula?

Gurka blad gulning är ett problem som kan påverka alla trädgårdsmästare, oavsett erfarenhet. Orsakerna till detta fenomen är varierade och ofta komplexa. Det finns dock några grundläggande saker som vi måste ta hänsyn till.

Brist på näringsämnen

Den främsta orsaken till gulning av gurkablad beror oftast på näringsbrister. Dessa växter behöver tillräckliga mängder kväve, magnesium och kalium för korrekt tillväxt.

  • Kvävebrist manifesteras av blekgula blad, med början från de nedre delarna av växten.
  • Brist på magnesium leder till gulfärgning av områdena mellan bladens vener, medan venerna i sig förblir gröna.
  • Brist på kalium leder i sin tur till att bladens kanter blir gula, sedan bruna och dör.

Felaktig vattning

Övervattning av gurkor kan också leda till vattenstagnation i jorden, vilket resulterar i rotröta. Tydliga tecken på övervattning är gulfärgning av bladen och bladfall. Brist på vatten gör å andra sidan växterna svaga och mindre motståndskraftiga mot sjukdomar och skadedjur.

På sommaren bör utomhusgurkor vattnas var 2-3: e dag. Vi bör förse dem med cirka 10-15 liter vatten per kvadratmeter. Under varma sommardagar är det värt att öka vattningsfrekvensen.

Problem med jordmånen

Gurkor växer bäst i jord som är näringsrik, väl genomsläpplig och fukthållande, men inte vattendränkt. Den ideala jorden bör vara bördig, rik på humus och bör ha ett pH nära neutralt, d.v.s. mellan 6,0 och 7,2.

Mörka jordar som lätt värms upp, t.ex. sandiga lerjordar, löss, chernozem och alluviala jordar, är särskilt lämpliga för gurkodling. Det är viktigt att jorden är väl genomluftad och har reglerade luft-vatten-förhållanden. Dålig markkvalitet kan leda till problem med växternas näringsupptagi, vilket resulterar i en brist och som en följd av detta gulnar bladen.

Otillräckligt med solljus

Gurkor behöver minst sex timmars solljus per dag. Otillräckligt med solljus kan orsaka bladfall och gulfärgning. Det är därför värt att flytta gurkodlingar från skuggiga områden till soligare delar av trädgården.

Sjukdomar och skadedjur

Vanliga orsaker till bladgulning är svampsjukdomar som mjöldagg och peronosporer, Fusarium-vissna och gurkmosaikvirus (CMV). Problem kan också orsakas av skadedjur som bladlöss, malar och Gurka Buggar. Regelbunden användning av naturliga metoder för bekämpning av skadedjur och sjukdomar är avgörande för en sund växttillväxt.

Hur man förhindrar gulning av gurkablad?

Att använda hållbara organiska gödningsmedel som kompost och gödsel eller gödningsmedel med högre fosforhalt kan hjälpa till att förhindra näringsbrister. För att skydda gurkor från skadedjur är det värt att prova naturliga metoder som en kaliumtvållösning eller vitlöksextrakt. Regelbunden inspektion av växterna och manuell borttagning av skadedjur ger också positiva resultat.

Kom ihåg att hålla jorden jämnt fuktig, men undvik att övervattna. Det är bäst att vattna gurkor med hjälp av ett droppsystem. Många trädgårdsmästare rekommenderar att man vattnar gurkor på morgonen eller kvällen för att minimera risken för vattenavdunstning.

Det är också nödvändigt att övervaka växter för tecken på sjukdom och ta bort infekterade delar omedelbart. Användning av naturliga växtskyddsmedel, t.ex. en väteperoxidlösning eller en 1:8-lösning av mjölk och vatten, kan bidra till att förhindra infektioner.

Skydda gurkor från allvarlig stress. Plötsliga temperaturförändringar och andra stressande förhållanden kan påverka växternas hälsa negativt. För att förhindra detta bör du ge växterna en lämplig odlingsmiljö, t.ex. ett skyddat läge och en optimal temperatur på 18-30 °C.

Temperaturer under 15°C kan bromsa växternas tillväxt och leda till försvagning, medan temperaturer över 35°C kan orsaka värmestress, vilket också påverkar gurkans utveckling negativt och kan leda till gulfärgning av bladen.