Trädgård

När ska man spraya tomater med syresatt vatten?

Det är viktigt att stärka tomatplantor och säkerställa deras tillväxt i de tidiga stadierna – då kommer skörden att vara riklig. Syremod (väteperoxid) rekommenderas ofta för detta ändamål. Det görs på följande sätt:

– En 10-ögons lösning av syresatt vatten görs;

– blötlägg fröna i högst 20 minuter;

– skölj med rent vatten;

– torr.

Förutom att desinficera fröna och stimulera deras tillväxt används syresatt vatten också för andra ändamål, oftast för:

– upprätthålla rothygienen;

– bekämpning av phytophthora;

– ytterligare desinfektion av jord och vuxna växter.

Om rötterna har utsatts för mekanisk skada bör såren behandlas med en 3% lösning av syresatt vatten. Samma lösning dödar många skadedjur och hjälper till att upprätthålla friska rötter.

Phytophthora (potatisbladmögel) är en farlig sjukdom som måste bekämpas snabbt och beslutsamt eftersom växten annars riskerar att gå förlorad. För att behandlingen ska vara effektiv krävs bladbehandling, det vill säga sprutning med följande lösning:

– 10 l vatten;

– 1 matsked syresatt vatten;

– 40 droppar jod (tillval).

Sprutning med syresatt vatten används oftast av amerikanska jordbrukare. Kvaliteten på regnvatten har försämrats avsevärt och jordbrukare har räknat ut ett sätt att lösa detta problem. Du behöver helt enkelt tillsätta 20 ml 3 oz syresatt vatten till 1 l vatten och spraya tomaten eller annan hotad växt.

Vad du verkligen behöver följa strikt är doseringen, för om du överdriver det kommer du att döda växten.

1. Recept för att påskynda groning

Det vanligaste sättet att använda syresatt vatten är att blötlägga fröna i 1 timme för bättre groning. 3% syresatt vatten mjukar upp fröskalet mycket bra och påskyndar därmed groningen. Det är särskilt användbart på arter som är svåra att gro, t.ex. zucchini, paprika och aubergine.

För att stimulera groningen bör du späda ut 1 matsked syresatt vatten i en halv liter vatten. Blötlägg fröna i en sådan lösning i ca 12 timmar. Frön som är svåra att gro kan förvaras så länge som en dag, i vilket fall lösningen måste bytas var 4: e timme.

Om fröna sås utan blötläggning, är det lämpligt att tillsätta 1 tesked syresatt vatten per 250 ml vatten efter sådd vid vattning. Detta kommer att påskynda groningsprocessen lite.

2. Recept för härdning och anpassning

Syresatt vatten har en villkorligt skadlig effekt. Detta innebär att det härdar växter. I det här fallet fungerar det inte som ett desinfektionsmedel utan som ett milt skadligt medel. Det vill säga att det anpassar växtens kropp på ett sådant sätt att den blir motståndskraftig mot sjukdomar, skadedjur, kyla, värme, salthalt och andra ogynnsamma miljöfaktorer.

För att göra detta späds det syresatta vattnet cirka 2-3 gånger och fröna blötläggs i denna lösning.

3. Recept för rotröta

Syresatt vatten hjälper mot rotröta, inte bara i tomater. Om växter börjar vissna utan någon uppenbar anledning, särskilt på vintern när de får mindre solljus, kan detta vara det första tecknet på problem med rotsystemet eller förekomsten av patogena bakterier och svampar som förstör rötterna.

Blanda syresatt vatten med vanligt vatten i förhållandet 1:3. Denna lösning ska hällas i jorden utan att vidröra plantans blad. Det är lämpligt att låta jorden torka ut först om den är för våt. Växten ska vattnas med lösningen tills jorden är helt våt och lösningen rinner ut ur dräneringshålen.

Leave a Response