Pilea, som ivrigt odlas i vårt land, kom till detta land från Kina och Vietnam. Växten kräver minimal uppmärksamhet, vilket gör den lämplig för upptagna människor såväl som för dem som precis har börjat med krukväxter. För att ge din pilea bästa möjliga förutsättningar lönar det sig att känna till några grundläggande krav. Hur tar man hand om växten så att den ser bra ut och producerar saftiga gröna blad?

Hur tar man hand om en pilea?

Små, intensivt gröna och runda blad är ett karakteristiskt drag hos stamväxten. Den graciösa växten brukade oftast stolt visas upp i morföräldrarnas lägenhet. Idag ges den gärna som gåva till vänner och bekanta som börjar sitt liv i en ny lägenhet. Pilea peperomioides anses vara en växt som ger lycka och välstånd samtidigt som den inte kräver överdriven vård.

Växten kommer att trivas i nästan vilket substrat som helst. Om du inte vet vilken du ska välja, välj en allsidig krukväxtjord för krukväxter. Men innan du planterar växten i en kruka, se till att skapa en dräneringsskikt. Gör det av grus eller expanderad lera. Pilea kommer att glädja med sitt utseende om du tar hand om rätt temperatur. Standard rumstemperatur är vanligtvis tillräckligmen hon vill inte att den ska sjunka under 16 grader. Pilea föredrar att odlas på en ljus plats där den får starkt diffust solljus. Det är bättre att inte placera den på en solig fönsterbräda. Det är mycket bättre att placera den på en byrå eller ett bord nära ett fönster.

Vad ska man gödsla blomman med?

Pilea gillar att gödsla, men är mycket känslig för användning av för starka åtgärder eller dåligt matchade priser. Om du inte vill skada det, lita på hemlagade gödselmedel. Vad är den bästa maten att göra för pileus? De är bra för Resterna av söta bananer, särskilt skalen, som vanligtvis hamnar i papperskorgen eller komposten. En mogen banan innehåller en mängd näringsämnen som stärker växten från insidan, gör att den växer bättre och tar hand om dess orörda utseende.

Hur gör man ett enkelt gödselmedel för pilea? Börja med plocka några bananskal och skär dem sedan i små bitar. Du lägger dem i en ren behållare och häll filtrerat och destillerat vatten över dem. Slutligen skruvar du fast alltihop och låter det stå över natten. Nästa dag silar du blandningen och börja vattna. Kom dock ihåg att inte överdriva det. Pileu är tillräckligt vatten en gång i veckan.

Hur förbereder du ett jästavkok för vattning av pilea?

En hemlagad cocktail full av näringsämnen är något som kommer att uppmuntra hemodling av pilea. En korrekt sammansatt blandning kommer inte bara att se till att växten utvecklar ett starkt rotsystem, utan dessutom kommer den att imponera i många år med den frodiga gröna färgen på sina löv. Du får dock inte använda slumpmässiga ingredienser för att förbereda avkoket. Trädgårdsmästarna kommer att avslöja för oss hemligheten med näringsämnen, vilket är tillräckligt för oss:

  • ½ tesked socker,
  • ½ tesked torkad jäst,
  • ½ liter varmt vatten.

Beredningen är mycket enkel. Häll den angivna mängden vatten i skålen, tillsätt jäst och socker och blanda allt ordentligt. Nästa steg är att låta ingredienserna att jäsa i cirka 6 timmar. Efter denna tid är balsamet färdigt och det finns inget behov av att späda ut det. Experter rekommenderar att du använder behandlingen en gång i månadenoch undvik kontakt med bladen. Det är bäst att vattna växten direkt i substratet. På detta sätt kommer du att leverera inte bara kalcium och fosfor utan också kalium och kväve till pilea.