Trädgård

Hemligheterna med en framgångsrik skörd av rikliga potatisar

Att skörda potatis är ett viktigt steg i trädgårdsarbetet och kräver en noggrann metod beroende på sort och syfte med att använda denna populära grönsak. Här får du veta när och hur du skördar din favoritgrönsak på rätt sätt.

Expertråd om när man ska skörda potatis

Professionella experter rekommenderar att man skördar potatis i mitten av sommaren när den har uppnått optimal mognad. Ett av de viktigaste tecknen på att en potatis är redo att skördas är skalets skick. Unga potatisar som inte håller länge är lätta att skala, så det är viktigt att använda dem färska så att du inte behöver skära bort de skrumpna skinnen.

Det rekommenderas att skörda tidig potatis 60-100 dagar efter plantering, medeltidiga sorter kräver mer än 100 dagar och sena sorter rekommenderas att börja skörda efter 130-160 dagar.

Hur bestämmer man att potatis kan skördas?

När det gäller att skörda potatis för lagring är det viktigt att vara uppmärksam på tillståndet på plantans topp. När knölarna mognar börjar topparna bli gula och torra, vilket är ett tecken på att potatisen är redo att skördas.

Vid denna tidpunkt rekommenderas det att sluta vattna sängarna och låta knölarna ”sätta sig” i marken. Den perfekta tiden att skörda mogen potatis för lagring är 2-3 veckor efter att topparna har dött, vilket vanligtvis är augusti eller september, beroende på sort och odlingsområde.

Hur skördar man potatis ordentligt?

Här är några ytterligare tips som kan vara till hjälp när du gräver och skördar:

Att välja rätt tidpunkt: Potatis grävs vanligtvis upp på hösten när plantans stjälkar börjar bli gula och torka ut.

Försiktighet vid grävning: Var försiktig så att du inte skadar knölarna när du gräver upp potatis. Skadade knölar förstörs snabbare och kan förstöra hela skörden.

Förvaring efter skörd: Efter skörden är det lämpligt att placera potatisen i solen under en tid för att torka. Flytta sedan potatisen till en sval, torr plats för långvarig lagring.

Förbereda potatisskörden för lagring

Efter en noggrann skörd av potatisskörden är det dags att förbereda knölarna för lagring, där varje steg spelar en avgörande roll för att bibehålla grönsakernas kvalitet och färskhet.

För unga potatisar som är avsedda för snabb konsumtion är det lämpligt att tvätta knölarna noggrant i kallt vatten och torka dem i skuggan.

Grönsakerna förpackas sedan i påsar eller lådor och placeras på en sval, mörk plats där de kan hålla sig färska i upp till två veckor. Det är viktigt att hålla koll på hur knölarna mår på utsidan för att undvika att det bildas farligt solanin, som gör dem oätliga.

Leave a Response